Paet: sõda on asetanud Moldova väga raskesse olukorda (1)

BNS
Copy
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Olivier Hoslet

Europarlamendi saadik Urmas Paet on seisukohal, et Venemaa sõda Ukraina vastu hoiab Moldovat jätkuvalt väga keerulises olukorras ja ELil on vaja Chișinăud lisarahaga toetada.

«Moldova on Venemaa Ukraina-vastase agressiooni tõttu väga raskes olukorras, mistõttu Euroopa Liit peab Moldovale igakülgseks toeks olema,» kirjutab Paet ühismeedias. «Venemaa Ukraina-vastase agressiooni tagajärjed on Moldovas tugevalt tuntavad ning riik on väga oluline Ukraina põgenike vastuvõtja. Riigis on 100 000 põgenikku, kes on peamiselt moldovalaste kodudes. Samas on Moldova täielikus energiasõltuvuses Venemaast, mida viimane ära kasutab. EL peab Moldovat aitama ka energiajulgeoleku suurendamisel ehk uute ühenduste loomisel, sest vastasel korral jääb Venemaale oluline hoob Moldova mõjutamiseks.»

«Moldova ainus elektrijaam asub Vene kontrolli all olevas Transnistrias,» loetleb Paet. «Moldova kaitsevõime on väike, sest riigi kaitsevõimekusse pole panustatud. Lisaks tuleks ELil suurendada Moldova põllumajandustoodete impordikvoote, et Moldoval oleks parem pääs ELi turule. Ka see aitaks vähendada majanduslikku sõltuvust Venemaast. Ka on oluline, et EL annaks peagi positiivse vastuse Moldova taotlusele saada ELi kandidaatriigiks.»

Nädal tagasi kiitis Euroopa Parlament heaks 150 miljoni euro suuruse finantsabi andmise Moldovale. Samuti andis parlament nõusoleku Frontexi tegevuseks Moldovas ja Moldova-Ukraina piiril. Kuid Paeti sõnul see pole kaugeltki piisav.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles