Rootsi välisministri hinnangul taotleb Soome NATO liikmesust

Copy
Ann Linde.
Ann Linde. Foto: Elvis Barukcic/Scanpix

Rootsi välisminister Ann Linde ütles pühapäeval intervjuus Rootsi rahvusringhäälingule SVT, et tema hinnangul taotleb Soome NATO liikmelisust.

Linde sõnul võib seda juba üsna kindlalt väita.

Linde viitas muu hulgas Soome parlamendi väliskomisjoni eelmisel nädalal toimunud visiidile Rootsi. Selle käigus ütlesid rahvaesindajad, et avalik arvamus on palju muutunud ja peaaegu kõik osapooled on Venemaa tegevuse tõttu meelt muutnud.

Linde ei vastanud küsimusele NATO liikmesuse seisust Rootsis. Välisministri hinnangul ei kaldu positsioon veel üheski suunas.

«Veel on natuke liiga vara. Nii palju on on veel vaja läbi arutada,» arvas Linde.

Linde tõdes aga, et Soome NATO otsusel on Rootsi edasistes tegevustes suur roll ja Soome otsust tuleb põhjalikult analüüsida.

«Rootsi ja Soome ei ole sõjaliste liitudega ühinenud ja see on siiani meie regioonis pingeid leevendanud, Rootsit hästi teeninud ja aidanud kaasa meie piirkonna stabiilsusele,» ütles Linde.

Kui Soome otsustab NATO kasuks, siis see olukord Linde sõnul muutub.

«Ja siis peame tegema järeldusi,» märkis minister.

Linde külastab järgmisel nädalal Washingtoni ja Ottawat, et kohtuda seal oma kolleegidega. Linde sõnul ei ole Rootsil praegu veel Ühendriikidelt ega Kanadalt raudkindlaid julgeolekutagatisi võimaliku NATO liikmelisuse taotlemise protsessi ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles