Peaprokurör Andres Parmas ja mitmed organisatsioonid nõuavad naiste ja meeste võrdset kohtlemist

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Peaprokurör Andres Parmas
Peaprokurör Andres Parmas Foto: Eero Vabamägi

Riigi peaprokurör Andres Parmas ja prokuratuur avaldasid arvamust, et välja töötatav direktiiv, mis käsitleb vägistamise kriminaliseerimist, on liialt soopõhine ja ei lähtu võrdõiguslikkuse põhimõtetest. Sama leidis ka mitu organisatsiooni.

Eesti riigi peaprokurör Andres Parmas ja prokuratuur avaldasid arvamust Euroopa Komisjoni välja töötatava direktiivi osas. Direktiiviga kriminaliseeritakse ELi tasandil esimest korda vägistamine, naiste suguelundite moonutamine ja kübervägivald, mis hõlmab erapiltide nõusolekuta jagamist, küberjälitamist, küberahistamist, vägivalla või vaenu õhutamist internetis.

Peaprokurör Andres Parmas kirjutas arvamuses, et prokuratuur näeb direktiivi kavandis vastuolusid ja puudujääke, mis ei võimalda kavandatavale direktiivile praeguses versioonis täielikku toetust avaldada.

«Alustada võib juba direktiivi pealkirjast – ehkki prokuratuur ei soovi kuidagi pisendada naistevastase vägivalla probleemi, ei pea me siiski võimalikuks toetada ELi tasandil nt vägistamise defineerimist üksnes naise vastu toimepandud kuriteona,» sõnas Parmas.

Tema hinnangul on naiste ja meeste võrdõiguslikkus Euroopa Liidu kõikide valdkondade poliitika aluspõhimõte ning Euroopa lõimumise nurgakivi. «Prokuratuuri hinnangul murendab kavandatav direktiiv seda põhimõtet tugevalt, diskrimineerides mehi nende sootunnuste alusel,» lisas ta.

Kui pole võimalik naiste ja meeste vägistamist ühtsetel alustel kriminaliseerida, tuleks Parmase ja prokuratuuri hinnangul antud säte direktiivist välja jätta ning jätta vägistamise regulatsioon jätkuvalt iga riigi otsustada. «Laiemalt võiks vastu vaielda ka sellele, kas direktiivis väljavalitud süüteokoosseisud vajavad üldse ELi tasandil reguleerimist, kuivõrd tegemist ei ole enamasti piiriüleste kuritegudega,» täiendas peaprokurör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles