Eesti tegi ajakirjandusvabaduse indeksis suure tõusu

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti kuulub maailma kõige vabama ajakirjandusega riikide hulka.
Eesti kuulub maailma kõige vabama ajakirjandusega riikide hulka. Foto: Eero Vabamägi

Pariisis tegutsev rahvusvaheline organisatsioon Piirideta Reporterid (Reporters Sans Frontieres – RSF) paigutas Eesti teisipäeval avalikustatud maailma ajakirjandusvabaduse indeksis 180 riigi seas 4. kohale, aasta varem oli Eesti 15. kohal.

RSF märkis raportis, et Eesti meedias on toimunud viimasel kümnendil konsolideerimine ning turg on jagatud kahe suurema meediamaja – Postimees Grupi ja Ekspress Grupi –, rahvusringhäälingu, kohalike väljaannete ja mitme sõltumatu veebiväljaande vahel. Venekeelne meedia, sealhulgas rahvusringhääling, eraraadiojaamad ja sõltumatud veebilehed, teenindavad venekeelset vähemust, mis moodustab 25 protsenti elanikkonnast.

Poliitilist keskkonda iseloomustab RSF ajakirjanduse suhtes kui suhteliselt neutraalset. Vähesed verbaalsed rünnakud on aidanud kaasa sellele, et ajakirjanikud on saanud poliitikuid vastutusele võtta, kartmata tagakiusamist.

Eestis on ajakirjandusvabadus tagatud põhiseadusega, kuid seda vabadust piiravad laimamise ja isiklike andmete avaldamise eest kaitsvad seadused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles