Politsei Surematu polgu rongkäigust: provokatsioonid on keelatud ka veebis (8)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Surematu polgu rongkäik 2016. aastal Tallinnas
Surematu polgu rongkäik 2016. aastal Tallinnas Foto: postimees.ru

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) keelas aprilli keskpaigas kaheks nädalaks kõik vaenuliku sümboolikaga avalikud koosolekud. Nüüd on selge, et Surematu polgu marss toimub virtuaalselt, teatas Vene saatkond Twitteris.

Märtsis teatasid Surematu polgu marsi korraldajad, et jätavad tänavu Tallinnas ürituse ära. Hiljem selgus küll, et üks organisaatoritest sellega nõus ei ole ega kavatse marssi ära jätta, aga lõpliku punkti pani teemale PPA otsus.

Virtuaalselt toimub üritus ametlikult kolmandat korda – kahel varasemal aastal on nii tehtud koroonapandeemia tõttu – kuigi vähemalt eelmisel aastal kogunes käputäis inimesi ka 9. mail rongkäigule.

🚩 В этом году в онлайн-формате состоится масштабное шествие #БессмертныйПолк.

👉 Регистрация для участия открыта до 7 мая включительно (📌 https://t.co/CruC5W5UU2). pic.twitter.com/7KTMg8fxPd

Ida-Harju politseijaoskonna juht Roger Kumm

Eestis on keelatud kõik avalikud koosolekud, mis võivad õhutada vaenu ja kus kasutatakse agressori sümboleid. Sel põhjusel keelas politsei kõik vaenuliku sümboolikaga avalikud koosolekud, sealhulgas 9. mai rongkäigu, kus on varasematel aastatel kasutatud provotseerivaid sümboleid.

Hiljuti jõustus karistusseadustiku muudatus, mis keelab vaenu õhutavate sümbolite avaliku eksponeerimise ning selle alusel on võimalik karistada ka internetis vaenu õhutamise eest. Politsei reageerib provotseerimisele internetis, võttes selle tegijaga ühendust ja tehes selgitustööd.

Vajadusel alustab politsei menetlust, näiteks oleme määranud 500 eurot trahvi mehele, kes TikTokis õhutas vaenu Ukraina kodanike suhtes. Võimalik on alustada menetlus ka juhul, kui provotseerivaid sümboleid kasutavad inimesed kogunevad oma meelsuse avaldamiseks ning jagavad jäädvustust avalikult internetis.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles