Tallinna Reaalkooli arhitektuurivõistluse võitis arhitektuuribüroo Molumba

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Reaalkooli juurdeehituse ideekonkursi võidutöö.
Reaalkooli juurdeehituse ideekonkursi võidutöö. Foto: Molumba

Tallinna Reaalkooli juurdeehituse arhitektuurivõistluse võitis arhitektuuribüroo Molumba kavandiga «R²», mille autorid on Karli Luik, Johan Tali, Harri Kaplan ja Ann-Kristiin Entson. Plaani kohaselt peaks ehitus algama 2024. aastal.

«Tallinna Reaalkoolile vajaliku juurdeehituse kontseptsiooni ja arhitektuurivõistluse ettevalmistamisega on linn tegelenud pikka aega. Nüüd oleme jõudnud etappi, kus väga asjatundlikul žüriil oli võimalus kõrgetasemeliste ideekavandite seast valida välja nii väärika ajalooga kooli kui ka linnaruumi jaoks sobivaim lahendus,» ütles linnapea Mihhail Kõlvart.

Võidutöö kavand «R²» arhitektuur on žürii hinnangul esinduslik ja väärikas ning sobib reaalkooli kuvandiga ning lisab väärikate hoonete kompleksile tänapäevase värske arhitekuurikeelega hoone. Hoone lahendus on kompaktne, selge konstruktiivse ja funktsionaalse skeemiga, mis võimaldab koolile vajalikke funktsionaalseid muudatusi nii projekteerimise käigus kui ka aastate pärast lihtsalt korraldada. Õpperuumidest on žürii hinnangul funktsionaalselt hästi lahendatud muu hulgas spordiala eraldi kasutus ja õuesõppeks sobivad katuseterrassid.

Juurdeehitus on kavas rajada reaalkooli 1883. aastal valminud koolimaja ja Tallinna Keskraamatukogu peahoone vahele jäävale alale (Estonia pst 6 ja 6a). Arhitektuurivõistluse eesmärk oli valida uue õppehoone ja väliruumi parim arhitektuurilahendus, mis mõtestaks ka Estonia puiestee, Pärnu maantee ja Georg Otsa tänava vahelist ruumi kui terviklikku hariduskvartalit laiemalt.

«Olles õpetaja, õppealajuhataja ning koolijuhina selle koolimajaga seotud juba enam kui 20 aastat, olen koos oma meeskonnaga alati rõhutanud, et ühe tähendusliku looga kooli tegemine on suur väljakutse – ajalugu ja traditsioonid on meie vundamendiks, meie väärtuste platvormiks,» ütles arhitektuurivõistluse žürii liige ja Tallinna Reaalkooli direktor Ene Saar.

Uus hoone annab Tallinna Reaalkooli põhikooli ja gümnaasiumi õpilastele nüüdisaegsed võimalused reaal- ja loodusteaduste ning tehnoloogiaainete õppimiseks, võimaldab algklassides rakendada paindlikku ja loovat ruumikasutust, nagu avatud ning ümberpööratud klassiruume. Samuti tekivad koolile võimalused viia läbi kehalise kasvatuse tunde läbiviimiseks kahes täismõõtmetes korvpalliväljakuga spordisaalis, aeroobika- ja jõusaalis ning väikeses võimlemissaalis. Kavandatav reaal- ja loodusteaduste kompetentsikeskus oleks Eestis ainulaadne ja võimaldaks vastu võtta partnervõrgustiku koolide õpilasi ning pärast koolipäeva lõppu reaal- ja loodushariduse huviringide tegevust korraldada.

Juurdeehitusest lisanduvad ruumid annavad võimaluse ka vanas hoones muuta ruumikasutus otstarbekamaks ja nõuetele vastavaks. Kooli territoorium korrastatakse ning lisaks on kavas taastada hoovis varasemalt paiknenud kõlakoda.

Uue hoone ehitusprojekt peaks valmima 2023. aastal ja juurdeehitus peaks kava kohaselt valmima 2025/2026. õppeaasta alguseks. Võitnud ideekavandi preemia suurus on 14 000 eurot. Arhitektuurivõistlusel pälvis teise koha ja 11 000 euro suuruse preemia arhitektuuribüroo 3+1 ideekavand «Rootor», mille autorid olid Gert Guriev, Karin Harkmaa, Markus Kaasik, Jana Pärn ja Siim Tiisvelt.

Kolmanda koha ja 8000 euro suuruse preemia sai Läti arhitektuuribüroo Sarma & Norde Arhitekti ideekavand «Kool», mille autorid on Visvaldis Sarma ja Inga Zūdiņa.

Arhitektuurivõistluse žürii esimees oli arhitektuuriajaloolane ja Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm. Žürisse kuulusid Tallinna Reaalkooli direktor Ene Saar, Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja asetäitja Oliver Alver, Tallinna ruumiloome kompetentsikeskuse arhitekt-linnaplaneerija Jaak-Adam Looveer, Tallinna linnavaraameti ehitus- ja hankeosakonna projektijuht Martin Siimer ning arhitektide liidu esindajad Mari Rass ja Tarmo Teedumäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles