Mölder Linnamäe paisu säilimisest: tänase valitsuse otsusega eelistati majandust loodusele (8)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Otse Postimehest: Tõnis Mölder
Otse Postimehest: Tõnis Mölder Foto: Andres Haabu

Riigikogu liige, endine keskkonnaminister Tõnis Mölder (KE) kommenteeris ühismeedias valitsuse otsust säilitada senisel kujul Linnamäe pais ja hüdroelektrijaam, pidades seda kahetsusväärseks ja loodusvaenulikuks.

«Linnamäe paisu ümber on toimunud erinevaid vaidlusi läbi aastate, kus huvidena on kokkupõrke kohaks nii looduslikud, kultuurilised kui ka majanduslikud huvid. Tänase valitsuse otsusega eelistati majandust loodusele,» sõnas Kaja Kallase valitsuses mullu novembri lõpuni keskkonnaministri ametit pidanud Mölder..

Tema sõnul on looduskaitsjad pakkunud välja võimaluse pais avada ning lasta Jägala jõgi loomulikku sängi. «Looduskaitsjate huvi pole olnud kunagi pais lammutada, vaid rajada paisu juurde läbipääs, säilitamaks tervikuna ajalooline ehitis. Antud kompromiss oleks olnud kuldne kesktee,» märkis parlamendisaadik.

Mölder raputas tuhka pähe erakonnakaaslasest kultuuriministrile Tiit Terikule.  «Kahetsusväärselt eelistas Vabariigi Valitsus eesotsas kultuuriministriga minna kaitsma eraettevõtja OÜ Wooluvabriku huve,» sõnas Mölder. Kriitikanooli jagus ka Eesti Energia suunal, kes 2002. aastal paisu taastas ning elektritootmist taasalustas. «Ettevõte, kes ostis antud paisu, pidi arvestama sealse piirkonna loodusliku tähtsusega ning paisu langetamisega. Kahetsusväärselt on olukord saanud vastupidise reaktsiooni,» märkis poliitik, lisades et jaama võimsus ja tootlikkus on liiga väike tagamaks elektrienergia varustuskindlust.

Mölder oli lootusrikas, et olukord suudetakse veel ümber pöörata. «Õnneks pole valitsuse tänane otsus lõplik ning erinevatel ühiskonnagruppidel ja organisatsioonidel võimalik oma ja looduse õiguste eest kohtus seista,» sõnas ta.

Valitsus otsustas Linnamäe paisu säilimise kasuks

Valitsus otsustas tänasel kabinetiistungil, et seekord kaaluvad kultuuriväärtused loodusväärtused üles ning Jägala jõel asuv Linnamäe hüdroelektrijaam ja selle juures olev pais tuleb säilitada senisel kujul.

«Valitsus on seda küsimust mitmel aastal kabinetiistungitel arutanud ja selle läbi vaielnud. Keskkonnaminister Erki Savisaar võitles väga vapralt ja kaitses kalade õigusi, aga mul on hea meel, et kabinet langetas otsuse kultuuripärandi kasuks, mis tähendab seda, et Linnamäe hüdroelektrijaama paisu puhul on kultuurilised väärtused meie jaoks muudest avalikest huvidest kõrgemal ja see 98 aasta vanune oluline pais saab kultuurimälestisena säilida senisel kujul,» rääkis kultuuriminister Tiit Terik valitsuse pressikonverentsil.

Valitsus kiitis heaks ka kultuuriministri ettepaneku taotleda piirkonnas oleva Natura ala erandi käsitlemist, mis tagab Linnamäe paisu kui kultuurimälestise ja kohaliku väljakujunenud elukeskkonna säilimise ning seal taastuvenergia tootmise jätkamise.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles