Advokatuuri esimees: isikliku vastutuse paine all töötav ajakirjanik ei ole enam vaba (5)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Advokatuuri esimees Imbi Jürgen.
Advokatuuri esimees Imbi Jürgen. Foto: Advokatuur

Eesti Advokatuuri esimehe Imbi Jürgeni sõnul kahjustab iga õigusemõistmise osapoole katse ajakirjandust summutada rängalt kogu õigusemõistmise usaldusväärsust.

«Mitte keegi, kes valdab võimu inimsaatuste üle, ei tohi end ühiskondlikust kontrollist väljapoole kujutleda, ega sellisest soovist muljetki jätta,» märkis Jürgen kommenteerides eile ilmsiks tulnud prokuratuuri otsust trahvida Swedbanki rahapesukahtlustusest kirjutanud Eesti Ekspressi ajakirjanikke Sulev Vedlerit ja Tarmo Vahterit.

«Sisukas debatt annab loodetavasti vastuse, millal ja mida võib ajakirjandus kriminaalasjade puhul kajastada. Lubamatu on aga pühendunult oma tööd tegeva professionaali karistamine,» tõdes Jürgen.

Tema sõnul on kõigi huvides see, et menetluse reeglid oleksid üheselt arusaadavad. Vaidlused mitmete hüvede ja laiemalt võimu kasutamise üle on õigusriigi osa ja neid ei tule vältida.  

«Vastupidi, ka juba läbi vaieldud küsimusi tuleb aeg-ajalt taas üle vaielda, sest tasakaalupunktid ühiskonnaski võivad aja jooksul muutuda. Seetõttu on väga tervitatav trahvitud ajakirjanike otsus pöörduda enda õiguste kaitseks kohtusse ning tunnustada tuleb ka advokaatidest kolleege, kelle abil saab see õigusriigi jaoks oluline küsimus suurema selguse.»

Jürgeni sõnul peaks sarnaselt arstidele vabastama isiklikust vastutusest ka meediaväljaannete toimetuse liikmed. «Isikliku vastutuse paine all töötav ajakirjanik ei ole enam vaba ning see viib paratamatult sõnavabaduse ja avalikkuse kontrolli kahjustamisele,» märkis ta, lisades, et aset leidvate rikkumiste eest peaks vastutama väljaanne kui ajakirjanduslik organisatsioon.

Isikliku vastutuse küsimus laieneb Jürgeni arvates ka õigusvaldkonda, kus samasugust vastutust professionaalsete eksimuste korral ei saaks õigeks pidada ka näiteks advokaatide või prokuröride puhul.

 «Samuti ei pea ma õigeks advokaatide isiklikku vastutust professionaalsete eksimuste eest, sest siingi kaitseb kliendi huve täiesti piisavalt advokaadibüroo vastutus, millele annab täiendava kaitse kohustuslik kutsekindlustus. Nõndasamuti ei toetaks ma ka prokuröride isiklikku vastutust, kui selline vastutus kunagi kehtinud oleks.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles