Pentagon eitas info edastamist Vene kindralite asukohtadest

Copy
John Kirby.
John Kirby. Foto: Manuel Balce Ceneta/Scanpix

USA kaitseministeerium eitas neljapäeval kuuldusi, et olevat edastanud Ukraina vägedele luureandmeid Vene kindralite asukohtadest lahinguväljal.

Reageerides New York Timesi artiklile USA toetusest Ukraina sõjaväele ütles Pentagoni pressiesindaja John Kirby, et tõele vastab Kiievi vägede varustamine sõjaväeluure andmetega, mis «aitavad ukrainlastel oma riiki kaitsta».

«Me ei anna luureteavet kõrgemate sõjaväejuhtide asukoha kohta lahinguväljal ega osale Ukraina sõjaväe sihikuotsuste tegemisel,» toonitas Kirby.

New York Times kirjutas päev varem, et Ühendriikide jagatud luureinfo on alates Moskva invasiooni algusest aidanud Ukrainal tappa mitu Venemaa kindralit.

Tsiteerides anonüümseid USA kõrgeid ametnikke, teatas ajaleht, et umbes kümnest Ukraina vägede poolt tapetud Vene kindralist on mitmed võetud sihikule USA luure abiga.

USA riiklik julgeolekunõukogu nimetas koheselt väidet vastutustundetuks.

Kreml kurtis seepeale, et lääneriigid takistavad kiire lõpu tegemist Venemaa sõjale Ukraina vastu, kuna tarnivad viimasele relvastust ja luureandmeid.

«Ühendriigid, Suurbritannia ja NATO tervikuna annavad Ukraina relvajõududele luureinfot üle järjepidevalt,» vastas Kremli pressiesindaja küsimusele New York Timesi artikli kohta.

Ukraina on olnud eriti edukas Venemaa väejuhatuse positsioonide ründamisel ja teadete kohaselt jõudis eelmisel nädalal väga lähedale ka kohale, kus Venemaa relvajõudude peastaabi ülem kindral Valeri Gerasimov külastas parajasti vägesid.

Kirby ütles, et Ukraina teeb ise otsused, keda sihikule võtta.

«Ukraina ühendab meie ja teiste partnerite pakutava teabe luureandmetega, mida nad ise lahinguväljal koguvad. Siis nad langetavad ise oma otsused,» rääkis Kirby.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles