Haigekassa hüvitas mullu erandkorras ravimeid 1,9 miljoni euro eest

BNS
Copy
Haigekassa logo haigekassa peakontori seinal. FOTO: Madis Veltman
Haigekassa logo haigekassa peakontori seinal. FOTO: Madis Veltman Foto: Madis Veltman

Möödunud aastal taotles haigekassalt erandkorras ravimite hüvitamist 406 uut patsienti, kellest 355 said ravimite soetamiseks soodustuse 90 protsenti või 100 protsenti. Erandkorras hüvitati ravimeid mullu 1,9 miljoni euro eest ning erandsoodustust kasutas 2447 inimest.

Aeg-ajalt tekivad ravimite kättesaadavusega probleemid ravimite tootmis- või tarnehäirete tõttu. «Selleks, et patsiendid ei peaks ravimi puudumise tõttu oma ravi katkestama või ostma sarnaseid ravimeid täishinnaga, tegi haigekassa eelmise aasta jooksul erandlikke otsuseid, kuniks inimeseni jõudis talle vajalik põhiravim,» rääkis haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete osakonna spetsialist Kaidi Rekker.

Näiteks lahendati depressiooniravimi Elontril kättesaadavusprobleem, kui haigekassa andis ravikindlustatud patsientidele võimaluse soodustusega soetada alternatiivset sama toimeainet sisaldavat ravimit.

Haigekassa hüvitas eelmisel aastal soodusravimeid 184 miljoni euro eest. See arv koondab arstide väljakirjutatud retseptiravimeid, mida inimene ostab apteegist ja samuti ravimeid, mida antakse haiglas. Erandkorras hüvitatavatele ravimitele kulus mullu 1,9 miljonit eurot. Erandsoodustust kasutas 2447 patsienti, välja kirjutati 9880 erandsoodustusega retsepti ning väljastati 22 401 erandsoodustusega ravimipakendit.

Haigusseisundite järgi kulus erandkorras ravimite hüvitamisel kõige enam hormoonsüsteemi häirete ning ainevahetushaiguste raviks, millele kulus haigekassal 889 635 eurot ning ravimeid sai 692 inimest. Järgnesid kasvajate raviks mõeldud ravimid, millele kulus 353 602 eurot ning mida sai 35 patsienti.

«Kõige kallimad ravimid kuulusid vere- ja vereloomeelundite haigustega patsientidele, kelle raviks kulus ühe patsiendi kohta keskmiselt 11 000 eurot ning neid ravimeid vajas viis inimest. Enim oli ravimite erandliku soodustuse kasutajate hulgas psüühika- ja käitumishäirete diagnoosiga patsiente, 855,» rääkis Rekker.

Haigekassa lähtub ravimite isikupõhisel hüvitamisel patsiendi erandlikust olukorrast, mis tähendab, et inimese ravi seniste soodusravimitega on ammendunud või need on talle vastunäidustatud.

«Eelmisel aastal keeldusime 16 isiku ravimi erandkorras hüvitamisest, mis moodustab pea 4 protsenti esitatud taotlustest. Keeldumise põhjuseks on tihti soovitud ravimi kehv toime, kallis hind ning alternatiivsete ravimite või raviviiside olemasolu haigekassa hüvitatud ravimite hulgas,» lisas ravimite ja meditsiiniseadmete osakonna peaspetsialist Mari Reiman. Keeldumise põhjuseks võib olla ka asjaolu, et soovitud ravim ei vasta hüvitamise tingimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles