Euroopa päev toob orienteerumismängu, teaduskatsed ja ühispildi Kaja Kallasega

Postimees
Copy
Euroopa Liidu lipud
Euroopa Liidu lipud Foto: Yves Herman

Esmaspäeval, 9. mail tähistatakse Euroopa päeva, millega seoses toimub juba nädalavahetusel üritusi kuues Eesti linnas: Tallinnas, Tartus, Narvas, Võrus, Pärnus, Kuressaares. Lisaks korraldavad kohalikud Europe Directi keskused üritusi ja tegevusi ka Põlvas, Hiiumaal ja Haapsalus.

2022. aasta on kuulutatud Euroopa noorteaastaks. Seepärast on tänavuste ürituste peamine sihtrühm just Eesti koolinoored ja tudengid. Euroopa päeva tähistamine linnades jaguneb kaheks osaks. Koolinoored on oodatud osa võtma Rakett69 eestvedamisel peetavast võistlusest ning kõik linnaelanikud osalema oma kodulinnas põnevas orienteerumismängus.

Orienteerumismäng

7.–9. mail on Tallinnas, Tartus, Pärnus, Võrus, Narvas ja Kuressaares avatud Minu Euroopa orienteerumisrajad.

Rajale minekuks tuleb oma nutivahendisse laadida Navicup rakendus. Seejärel avaneb ekraanil orienteerumispunktidega tähistatud linna kaart nelja erineva rajaga: roherada, toetuste rada, digirada ja kultuurirada. Osaleja saab valida, kas läbib kõik neli rada või vaid osa neist.

Jõudes vabalt valitud järjekorras kontrollpunkti, avaneb ekraanil kolme valikvastusega küsimus, millele peab edasi liikumiseks vastama. Pole oluline, kas vastus on õige või vale, eesmärk on kontrollpunktid läbida ning jätkata sama teekonda.

Raja läbimiseks pole ajalist piirangut ning seda saab teha kolmel päeval, 7.–9. mail. Poolelioleva teekonna võib rakenduses vahepeal pausile panna ning tulla selle juurde tagasi sobival ajal, kasvõi järgmisel päeval.

Kõigi vähemalt ühe raja läbinute vahel loositakse välja 100-euroseid Estraveli kinkekaarte reisi korraldamiseks Eestis või mujal Euroopas.

Aasta eurooplase valimine

Esmaspäeval, 9. mail kell 12-13 arutletakse Euroopa päeva veebiseminaril, mida Euroopa päev Eesti jaoks tähendab ja kuidas sel päeval tähistada rahu, mitte võitu.

Arutelus osalevad president Alar Karis, ettevõtja ning investor Sten Tamkivi ja Euroopa Komisjoni tõlkevõistluse Juvenes Translatores tänavune Eesti võitja, GAGi õpilane Anna Milena Linder. Arutelu juhib Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Vivian Loonela.

Seminari lõpus kuulutatakse välja tänavuse aasta eurooplase tiitli saaja.

Tänavu kandideerivad sellele aunimetusele:

  • Johanna-Maria Lehtme, MTÜ Slava Ukraini asutaja ja tegevjuht, kes korraldab igakülgset abi Ukrainale.
  • Tiit Pruuli, kes on oma reisidelt toonud Eestisse Euroopa avatust ja olnud Ukraina abistamise korraldaja.
  • Kristi Raik, Euroopa julgeoleku ja välispoliitika ekspert, kes on aidanud Eesti inimeste jaoks lahti mõtestada meie kohta Euroopas.

Rakett69 teaduskatsed

9. mail kell 14–18 toimuvad Tallinna, Tartu, Narva, Võru ja Pärnu linna keskväljakul Euroopa päeva üritused. Kuressaare alustab Euroopa päeva tähistamisega juba 8. mail kell 12, sest samal päeval peetakse lisaks linna sünnipäeva.

Igal üritusel on Rakett69 ala, kus saab ise juhendajate abil teaduskatseid teha. Lisaks teadusele ja orienteerumisele pakutakse meelelahutusprogrammi.

Ühispilt peaministriga

Tallinnas on Euroopa päeval avanud oma uksed külastajatele mitmed saatkonnad: Soome, Rootsi, Hollandi saatkonda saab külastada nende majades, Saksamaa ja Prantsusmaa saatkonda Tuvi pargis.

Stenbocki maja hoov on 9. mail avatud külastajatele ning peaminister Kaja Kallas kutsub ühispildistamisele kõiki 18-aastaseid noori, et sellega märkida Eesti ELiga liitumise 18. aastapäeva.

Täpsem info Euroopa päeva programmide kohta Facebookis

Kontsert «Meie Euroopa»

Gameboy Tetris
Gameboy Tetris Foto: Konstantin Sednev / Postimees

9. mai lõpetab Euroopa päeva kontsert «Meie Euroopa» Tallinnas Islandi väljakul, kus astuvad üles Nublu, Gameboy Tetris, Svjata Vatra ja Metsatöll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles