Aasta eurooplane 2022 on Johanna-Maria Lehtme (4)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme sel nädalal kolm päeva enne ärasõitu Ukrainasse. «Ukraina inimestel on mingi eriline vägi. Eriline vägi! Seda ei saa kirjeldada. Sa kas tunnetad seda või ei tunneta,» ütleb ta.
Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme sel nädalal kolm päeva enne ärasõitu Ukrainasse. «Ukraina inimestel on mingi eriline vägi. Eriline vägi! Seda ei saa kirjeldada. Sa kas tunnetad seda või ei tunneta,» ütleb ta. Foto: Sander Ilvest

Aasta eurooplase tiitli pälvis tänavu Johanna-Maria Lehtme, kes on MTÜ Slava Ukraini asutaja ja tegevjuht.

Tiitli andis üle president Alar Karis Euroopa päeva seminaril Vabamus.

Johanna-Maria Lehtme ütles tiitlit vastu võttes, et raske on leida sõnu ja töö Ukraina abistamise nimel jätkub. «Rindel käimine on toonud selge arusaama, kust läheb vabaduse piir - ühelpool on Venemaa ja teisel pool Euroopa,» ütles Lehtme.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Vivian Loonela sõnas aasta eurooplast õnnitledes: «Johanna-Maria on meile näidanud, kuidas iga inimene suudab maailma paremaks muuta. Meie õnn on elada vabas Euroopas, kus see on võimalik – tuleb vaid ise peale hakata!».

Lehtme andis aprillis Postimehele pika intervjuu, kus rääkis muu seas sellest, kuidas ukrainlased vastu peavad ning mis vea tegi Venemaa, kui valis Ukraina enda vastaseks.

Aasta eurooplase tiitli väljaandmisega soovivad Euroopa Komisjoni Eesti esindus ja Euroopa Liikumine tunnustada inimest või organisatsiooni, kes on aidanud seista euroopalike väärtuste eest, suurendada Eesti inimeste teadlikkust Euroopa Liidust ning teinud Eesti Euroopas nähtavamaks.

Tänavusele aasta eurooplase aunimetusele kandideerisid lisaks Johanna-Maria Lehtmele ka Tiit Pruuli ja Kristi Raik.

Aasta eurooplase aunimetust antakse välja 2005. aastast, viimati pälvis selle tiitli geeniteadlane Andres Metspalu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles