Zelenskõi: Ukraina ekspordita on kümned riigid toidupuuduse äärel (1)

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: UNIAN

Ilma Ukrainast pärit põllumajandustoodete ekspordita on juba kümned riigid toidupuuduse äärel, sõnas president Volodõmõr Zelenskõi esmaspäeval oma traditsioonilises õhtuses videoläkituses ukrainlastele, edastas meediakanal Unian.

President nentis, et tavaelu ja viljasaadetisi merega seotud Odessas takistab Venemaa.

«Ja see on löök mitte ainult Ukrainale. Ilma meie põllumajandussaaduste ekspordita on kümned riigid erinevates maailma piirkondades juba toidupuuduse äärel. Ja aja jooksul võib olukord muutuda ausalt öeldes kohutavaks. Poliitikud juba arutavad, mida hinnakriisi ja nälja tagajärjed toovad kaasa Aafrika ja Aasia riikides. See on Venemaa agressiooni otsene tagajärg, millest saab üle vaid üheskoos. Kõik eurooplased ja kogu vaba maailm,» rääkis Zelenskõi.

Ukraina presidendi sõnul on üheskoos vaja Venemaad survestada ja luua tõhus sund selle häbiväärse sõja peatamiseks.

«Täna vaatamata Euroopa Ülemkogu eesistuja kohalolekule alustasid Venemaa sõjaväelased taas raketirünnakut Odessa oblasti pihta. See on Venemaa tõeline suhtumine Euroopasse. Ja see on alati nii olnud. Pole tähtis, mida nad seal Moskvas räägivad,» ütles Zelenskõi.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel pidi esmaspäeval Odessas varjuma Vene raketirünnaku eest, kui ta seda Ukraina lõunaosas asuvat sadamalinna külastas. Raketirünnak leidis aset ajal, mil Michel pidas kõnelusi Ukraina peaministri Denõss Šmõhaliga.

Zelenskõi sõnul kohtus ta esmaspäeval Kiievis ka Euroopa Nõukogu peasekretäri Marija Pejčinović Burićiga.

Pejčinović Burić külastas koos Ukraina välisministri esimese asetäitja Emine Ceppariga esmaspäeval Borodjankat ja Irpenit.

«Olin täna hommikul koos Emine Emine Ceppariga Borodjankas ja Irpinis. Olen vapustatud Venemaa rünnaku põhjustatud mõttetust hävitusest, kuid mulle avaldab muljet ukraina rahva vastupidavus. Meie, Euroopa Nõukogu, seisame Ukrainaga,» kirjutas Pejčinović Burić suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Arutasime, mida saab selle lugupeetud institutsiooni vahenditega ära teha rahu nimel Ukrainas ja Euroopas. Olen tänulik meie riigi toetuse eest külastades meie pealinna just sellel päeval, Euroopa päeval,» rääkis Zelenskõi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles