Narva piiripunktist tagasi saadetud Ukraina kodanikud ei olnud sõjapõgenikud (1)

BNS
Copy
Narva. Illustreeriv foto Eesti-Venemaa piirist.
Narva. Illustreeriv foto Eesti-Venemaa piirist. Foto: Konstantin Sednev

Narva piiripunktist saadeti esmaspäeval Venemaale tagasi viis kodanikku, kelle reisi eesmärgi kohta antud ütlused olid ebaselged ning kel puudusid ka reisi eesmärki ja tingimusi õigustavad dokumendid.

Neile koostati sisenemiskeeld ja nad suunati tagasi Venemaale. «Tegemist ei olnud sõjapõgenikega,» kinnitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Liis Krigul BNSile.

Narva piiripunkti juhi Marek Liiva sõnul kontrollitakse kõiki piiriületajaid põhjalikult – ka piiripunkti saabuvaid Ukraina kodanikke, kellega viiakse läbi põhjalik vestlus, kontrollitakse nende dokumente, reisi eesmärki ning Euroopa Liitu sisenemise alust.

«Teeme kindlaks abivajajad ning inimesed, kellel riiki sisenemise õigust ei ole. Näiteks oleme kontrolli käigus tõkestanud Eestisse või Schengeni riikidesse turistina siseneda soovinud Vene Föderatsiooni elamisloaga Ukraina kodanike teekonna, sest nende sisenemisnõuded ei ole täidetud, reisi eesmärgi kohta antud põhjendused on ebaselged või puuduvad seda õigustavad dokumendid,» selgitas Liiva.

Tema sõnul saabub viimastel nädalatel Narva piiripunkti päevas üle 200 Ukraina sõjapõgeniku, kellest enamik liigub Eestist edasi teistesse Euroopa riikidesse või tagasi Ukrainasse. «Selgitame vestluse käigus välja nende inimeste teekonna, rahalised võimalused ja jagame informatsiooni transpordivõimaluste kohta ning pakume vajadusel toiduabi,» rääkis Liiva.

«Kui selgub, et transiidil liikuval inimesel on tarvis enne soovitud sihtriiki jõudmist ajutist öömaja, siis organiseeritakse talle see kohaliku omavalitsuse kaasabil või jagatakse infot võimalike majutusvõimaluste kohta. Kui inimene soovib jääda Eestisse, toimetatakse ta vastuvõtupunkti, kus talle pakutakse abi, antakse ajutine kaitse ning võimaldatakse ajutine majutus,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles