Muuseumid nõuavad valitsuselt pärandihoidlate rahastamist

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Vabaõhumuuseumi peavarahoidja Sille Siidirätsep ja muuseuminõukogu esimees Anton Pärn Tallinna vabaõhumuuseumi hoidlas, kus mahub hädavaevu ringi pöörama. 
Vabaõhumuuseumi peavarahoidja Sille Siidirätsep ja muuseuminõukogu esimees Anton Pärn Tallinna vabaõhumuuseumi hoidlas, kus mahub hädavaevu ringi pöörama. Foto: Mihkel Maripuu

Mitukümmend Eesti muuseumijuhti allkirjastasid eilsel koosolekul Eesti Vabaõhumuuseumis pöördumise kultuuri-, rahandus- ja riigihalduse ministrile, milles palutakse otsustavate sammude astumist kavandatavate pärandihoidlate rahastamiseks.

Kahe suure pärandihoidla rajamise vajadusest on räägitud juba aastaid. Üks uuring ja otsus on järgnenud teisele. Välja on valitud isegi krundid: Põhja-Eesti pärandihoidlale Rae vallas ja Lõuna-Eesti omale Tartus Raadil, aga sellest kaugemale pole jõutud.

Hoidlate rajamise protseduur algas 2016. aastal, 2022. aasta alguseks valmis pärandihoidlate teenuste eelanalüüs ning muinsuskaitseameti veebilehel on kirjas loodetav valmimisaeg, 2027. aasta. Praegu ei tundu see tähtaeg enam kuigi reaalne, arvestades kriiside mõju ehitusturule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles