Riik püüab ravida järjekordi eriarstide õppe suurendamisega

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna residentuuriprodekaani, professor Urmas Lepneri sõnul on meditsiinis erialasid, kuhu ei laeku ühtegi avaldust, samas kui mõnele erialale kandideerib ühele kohale isegi kümme soovijat.
Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna residentuuriprodekaani, professor Urmas Lepneri sõnul on meditsiinis erialasid, kuhu ei laeku ühtegi avaldust, samas kui mõnele erialale kandideerib ühele kohale isegi kümme soovijat. Foto: Tartu Ülikool

Kuigi eriarstide residentuurikohad jäid täitmata ka varasematel aastatel, sest noored tohtrid eelistavad eriala valikuga oodata, otsustas sotsiaalministeerium kasvatada eriarstiks soovijate vastuvõttu varasemalt 169 kohalt 186 kohale.

Residentuuritellimus tõuseb tänavu peremeditsiini, psühhiaatria ja radioloogia erialadel vastavalt viie, üheksa ja kolme koha võrra. Sügisel võivad õppima asuda 40 tulevast perearsti, 20 psühhiaatrit ja 12 radioloogi.

Haigekassa juhatuse liikme Maivi Parve kinnitusel on selleks raha olemas. «Täiendav kulu terve õppeaasta peale on 1,3 miljonit eurot ning sel aastal kulub sellest summast ära hinnanguliselt 600 000 eurot.» Residentuuri rahastamise kogueelarve ulatub ligikaudu 20 miljoni euroni.

«Meilt võib tellida ka 250 õppekohta, aga kahjuks ei tule need täis,» tõdeb Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna residentuuriprodekaan professor Urmas Lepner. Tema sõnul on varem täitmata jäänud ka väiksemad tellimused: aastas ei jätku soovijaid keskmiselt 14 välja kuulutatud kohale. Samuti pole olukorda leevendanud augustis korraldatud järelkonkursid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles