Lihaveisekasvatajate tulevik paistab taas helge

Silvi Lukjanov
Copy
Eestis on lihaveiste hind praegu Soomega võrdne, mida pole kunagi varem olnud. 2 × Erakogu
Eestis on lihaveiste hind praegu Soomega võrdne, mida pole kunagi varem olnud. 2 × Erakogu Foto: Erakogu

Kuni lihahind on Euroopas tõusuteel ning Eestis, Lätis ja Leedus juba peaaegu kahekordse hinnahüppe teinud, paistab lihaveisekasvatajate tulevik üsna helge. Kui varem osteti siinset liha kui odavat toorainet, siis nüüd on Eestis lihahind Soomega võrdne, mida pole kunagi varem olnud.

Jõgevamaal lihaveiseid kasvatava MTÜ Liivimaa ­Lihaveis juhi Airi Külveti meelest on praegu nende hinda­dega, millega loomi Eestis müüakse, lihaveiseid kasvatada kõige õigem tegu. Just rohumaaveiseid, nagu on temal. „Praegune kriisis maailm näitab, et see on kõige õigem suund, millega tegeleda. Ma ei sõltu kõikuvast viljaturust ja kütuse puudust vast ei teki. Mida rohkem loomi karjatan, seda väiksem on söödakulu,” selgitas ta. Rohumaid, kus lihaveiseid karjatada, tuleb Eestis pigem juurde.

„Kui varem osteti Balti riikidest liha kui odavat toorainet, siis nüüd on Eestis lihahind sama, mis Soomes ja seda pole kunagi varem olnud,” lausus Külvet. Viimane suurem lihaloomade müük toimus aprillis. Nüüd lähevad lihaveised karjamaale ja järgmine partii on müügikõlblik augustis. „Loodan, et hinnad püsivad selleks ajaks sama head.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles