Keukenhofi tulbifestival pakub silmailu 30 hektaril

Liisi Kont
, Räpina Aianduskooli puuviljanduse õpetaja
Copy
Proovides Keukenhofi kuidagi ette kujutada, võiks mõelda meie oma Kadrioru pargile.
Proovides Keukenhofi kuidagi ette kujutada, võiks mõelda meie oma Kadrioru pargile. Foto: Liisi Kont

Hollandi juhtivad sibullillede kasvatajad rajasid 20. sajandi keskpaigas aia, kus eksponeerida inimestele kevadisi õitsejaid. Juba esimesel hooajal meelitas omanäoline park ligi enam kui 200 000 külastajat. Käesoleval aastal avas nüüdseks üle maailma tuntud Keukenhofi Tulbifestival uksed 73. korda. Nii külastajate kui ka mahapandavate sibulate arv on aja jooksul tõusnud miljonitesse.

Proovides Keukenhofi kuidagi ette kujutada, võiks mõelda meie oma Kadrioru pargile: suurte põlispuude alla on kujundatud istutusalad, mis täidetud erivärviliste tulpide, nartsisside, krookuste, püvilillede ja hüatsintidega. Sealjuures ei paikne taimed juhuslikult, vaid loodud on täiuslik harmoonia, nii õievärvusi kui ka õitsemisaegu silmas pidades. Eelnimetatud taimi täiendavad omakorda õitsvad kirsipuud, õunapuud ja rododendronid. Skulptuurid ja veesilmad lisavad eriilmelisust veelgi.

Keukenhofi valdused laiuvad enam kui 30 hektaril, mille hulka kuuluvad lisaks pargile ka sibullillepõllud. Kui meie saame Eestis imetleda säravkollaseid rapsipõlde, siis hollandlased kasvatavad samal põhimõttel sibullilli. Seda lihtsalt peab oma silmaga nägema, sest on keeruline sõnadesse panna, kuidas lõhnab põllutäis hüatsinte.

Enam ilusamaks ei saa

Lisaks välialale saab külastada paviljone, mis on nimed saanud Madalmaade kuningliku perekonna liikmete järgi. Kuningas Willem-Alexanderi nimelises majas on näitus tulpidest, millele aretajad ei ole veel sordinimesid andnud. Seal kasvab tulpe, mille õied sarnanevad kord pojengidega, siis jälle liiliatega, siiski tunduvad ka kõige lihtsama õiekujuga taimed erilised ja kordumatud. Ei ole võimalik loetleda värve, mida Keukenhofis silmata võib. Esindatud on kõikvõimalikud toonid ja nende varjundidki. Kuigi taimi imetledes tundub, et enam põnevamaks ja ilusamaks minna ei saa, tasub jalutada vaid järgmise peenrani… Samuti on paviljonides eksponeeritud teisedki sibullilled, aga ka orhideed ja liiliad. Igal aastal on tulbifestivalil läbiv teema, tänavu oli see „Lillede klassikud”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles