Kassinaeris leevendab köha ja kaunistab lillepeenart

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Eesti looduses esineb kassinaereid metsistunult või tulnukana vanade talude ümbruses.
Eesti looduses esineb kassinaereid metsistunult või tulnukana vanade talude ümbruses. Foto: Riina Martinson

Suvist lillepeenart kavandades tasub sinna planeerida ka midagi sellist, mida köögis kasutada saab. Üks võimalus on majesteetlikult mõjuv kassinaeris, millest valmiv sinaka tooniga tee on abiks talvise köha leevendamisel.

Kassinaerid (Malva) on tuntud Vana Maailma ravimtaimed ja seda koos tokkrooside (Althea) ja rõngaslillega (Lavatera). Õitsevad rohkelt kogu suve, kaunid lillad õied. Kassinaerist kasvatatakse aedades ilu- või ravimtaimena. Vahemere maades kasvatati juba vanast ajast ravimtaimena mets-kassinaerist (M. sylvestris). Ka meil viimasel ajal karkadena tuntud hibiskus kuulub kassinaeri sugukonda.

Kassinaeris on pikaealine, kasvutingimuste suhtes vähenõudlik ja haigustele vastupidav dekoratiivtaim. Ümarate lehtede juurelähedastest rosettidest sirguvad jõulised õisikukandjad. Elegantsuse ja ilu poolest aga võib sellega võrrelda väheseid püsililli. Eesti looduses esineb kassinaereid metsistunult või tulnukana vanade talude ümbruses, raudteetammidel, aga ka läänesaartel. Tavaliselt võime kohata mets-kassinaerist, roos-kassinaerist, muskus-kassinaerist, ümara­lehelist, harilikku ja männas-kassinaerist.

Lähedalt sugulane on talle ravimtaimena enam tuntud altee ehk tokkroos. Ravivad omadused on neil sarnased. Juured, varred, lehed, õied sisaldavad rohkesti lima ja park­aineid. Värske taim sisaldab lima­aineid enim. Ent kuivatatud taimelgi on hea ravitoime.

Tõhus tee mitme häda vastu

Kassinaeritee valmistamiseks võtta kuhjaga teelusikatäis õisi klaasi kuuma vee kohta ja lasta 15 min kaane all tõmmata.

Kassinaeriteed soovitatakse köha, bronhiidi, kurgupõletiku korral. Aitab kiiresti, kui hääl on ära. Tee valmistamisest järele jäänud taimejääkidega saab teha kompressi. Mõjub tugeva rögaväljutajana, puhastab ummistunud kopsutorusid. Sama teega kuristada kurku iga poole tunni järel. Juua vähemalt 3 klaasi teed päevas. Tee valmistamisest järele jäänud tai­mejäägid säilitada ja õhtul uuesti soojendada. Panna teepaks rätikusse ja asetada ööseks rindkerele või kõrisõlmele. Kompress peab olema soe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles