Valeinfo katkenud Vene puiduimpordist kihutas ministrid riigimetsa kallale (9)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Keskkonnaminister Erki Savisaar käis möödunud nädalavahetusel Raplamaal Russalus Vaikre metsanduse ja pärandkultuuri õpperaja lähistel metsa istutamas. FOTO: keskkonnaministeerium
Keskkonnaminister Erki Savisaar käis möödunud nädalavahetusel Raplamaal Russalus Vaikre metsanduse ja pärandkultuuri õpperaja lähistel metsa istutamas. FOTO: keskkonnaministeerium Foto: Keskkonnaministeerium

Ministrid plaanisid tõsta puidutöösturite heaks riigimetsa raiemahtu teadmata, et väidetud lõppemise asemel on puiduimport Venemaalt hoopis suurenenud.

«Meil pole ülevaadet ühe või teise ettevõtte laovarudest,» tunnistas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt (RE) hämarat teadmist Eesti puidutööstuste olukorrast. Aga kas on ülevaade, milline on puidu import Venemaalt? «Venemaaga on ju kanalid kinni, olukord on mustvalge,» vastas Sutt. Küsimuse peale, kas ministri teada Venemaalt saematerjali Eestisse ei tule, kõlas vastuseks: «Ma küll ei tea, et tuleks.»

Kuuldes Postimehelt, et maksu- ja tolliameti andmeil oli saematerjali import Venemaalt tänavu aprillis suurem kui mullu aprillis, jätkudes ka mais, Sutt vakatas ja ütles: «Siis ma pean üle kontrollima, mis info meie majas on.» Kelle käest ta valeinfot sai, ei soovinud minister avaldada.

«Kui puidutööstuse laod ka hetkel veel tühjad ei ole, siis toormenappus jõuab kohale lähikuude jooksul,» jagas enda arusaama Eesti puidutööstuste olukorrast keskkonnaminister Erki Savisaar (KE). Ta viitas Euroopa Liidu viiendas sanktsioonipaketis (8.04.2022) sisalduvale Venemaa puidu impordikeelule, mille erandid võimaldavad siiski 10. juulini saematerjali sisse tuua.

«Teisest küljest on Venemaa keelanud saematerjali väljaveo ELi alates 9. märtsist,» täiendas Savisaar. Kuuldes, et Venemaa on keelanud küll välja vedada mõningaid puittooteid, kuid mitte saematerjali, tõttas ka keskkonnaminister fakte kontrollima. Kes valeinfot jagas, ei soovinud temagi öelda.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles