Tallinna päeva etteütlust kirjutas ligi tuhat inimest

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna päeva etteütluse kirjutamine Raekoja platsil.
Tallinna päeva etteütluse kirjutamine Raekoja platsil. Foto: Aleksandr Guzhov

Täna südapäeval kirjutati Raekoja platsil kümnendat Tallinna päeva etteütlust, millest võttis kohapeal osa ligi 800 ja ülekande vahendusel enam kui sada eesti keele huvilist.

Etteütluse kirjutajaid tervitas linnapea Mihhail Kõlvart, kes avaldas heameelt rohke osavõtu üle. «On väga tore näha, et meid on täna nii palju - eriti peale pikka pausi, mil kogu elu toimus valdavalt internetis. Tallinnas ei ole uhkemat paika, millel oleks nii suur ajalooline kontsentratsioon, kui meie esindusväljak Raekoja plats. Seega pühendame tänase etteütluse meie linnavalitsemise hällile ja selle väärikale juubelile. Ka täna teeme ajalugu sellega, et Tallinna päeva etteütlust kirjutatakse Raekoja platsil,» rääkis linnapea.

Etteütlust kirjutasid olenemata emakeelest nii õpilased, üliõpilased kui täiskasvanud keelehuvilised. Tänavune Tallinna päeva etteütlus oli pühendatud linna auväärseima hoone, Tallinna raekoja 700. aastapäevale, mistõttu toimus see esmakordselt Tallinna esindusväljakul - Raekoja platsil. Etteütluse teksti luges ette näitleja ja laulja Ivo Uukkivi.

Foto: Aleksandr Guzhov

Tallinna päeva etteütluse algatas linnapea Mihhail Kõlvart 2013. aastal. Etteütluse teema on alati olnud seotud Eesti kirjanduse, kultuuri ja Tallinna ajalooga. Mullu oli etteütluse tekst pühendatud Eesti taasiseseisvumise juubelile ja aasta varem legendaarsete tallinlaste Jaan Krossi ja Georg Otsa 100. sünniaastapäevale. Teksti on ette lugenud Andrus Kivirähk, Jan Kaus, Ilmar Tomusk, Peeter Kaljumäe, Kelly Sildaru, Reket, Märt Avandi ja Ivo Linna.

Tallinna päeva traditsioon sai alguse 2002. aastal ja sellega tähistatakse Tallinnale Lübecki linnaõiguse andmist 1248. aastal, millest alates kuulub Tallinn täieõiguslike Euroopa linnade hulka. Tallinna päeva tähistamise eesmärk on väärtustada kodulinna ajalugu ja tallinlaseks olemist ning tutvustada linna ajalugu ja tänapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles