Herem: Venemaal ei ole Ida-Euroopa ja Balti riikide okupeerimiseks jõudu (7)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti kaitseväe juhataja Martin Herem
Eesti kaitseväe juhataja Martin Herem Foto: Sander Ilvest

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem rääkis intervjuus Leedu rahvusringhäälingule (LRT), et Venemaa on eesmärgiks seadnud läänemaailma majandus- ja poliitikakultuuri hävitamise. Ida-Euroopa ja Balti riikide okupeerimiseks pole Venemaal Heremi hinnangul aga lihtsalt jõudu. 

Tema hinnangul on käimas Venemaa hübriidsõda lääne vastu, kus Ukraina on konventsionaalsõjas: «Meie majandus sai löögi, hinnad tõusevad, inimeste vaimsus on löögi saanud ja inimesed on natuke hirmul, meil on põgenikud,» kirjeldas Herem olukorda, kus Venemaa lõikab lääneriikide omavahelistest maade jagamisest kasu. 

Kuigi Heremi sõnul on Venemaa eesotsas Putiniga astumas aina jõulisemaid ja kiiremaid samme, sõnas ta, et Venemaa ei saa Balti riike ja Ida-Euroopat okupeerida: «Neil ei ole selleks jõudu ja ma arvan, et nad ei taha seda.»

LRT viitas, et Herem oli üks esimesi ametnikke, kes Ukrainas lahvatava sõja eest avalikkust hoiatas. Kaitseväe juhataja sõnul teadsid Ukraina piiridele liikuvatest vägedest selleks ajaks juba kõik, kuid Putini 22. veebruaril peetud kõne andis tema sõnul mõista, et küsimus on vaid tundides. 

«Ma arvan, et lõpuni oli Venemaa plaan ähvardada, mitte sõtta astuda, aga kui detsembris esitas Putini valitsus NATOle nõudmised, ei saanud seal kompromissi olla,» rääkis ta. 

Herem avaldas lootust, et Soome ja Rootsi ühinemine NATOga annaks venelastele signaali, et seda ei tehta mitte Venemaa vastu, vaid Venemaa tõttu. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles