Laste ja perede toetuste suurendamine võib ohustada kõrghariduse rahastamist (4)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Liina Kersna TLÜ rektori inaugureerimisel. 
Liina Kersna TLÜ rektori inaugureerimisel. Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu kultuurikomisjonis toimus eile kõrghariduse rahastamise teemal põhjalik arutelu, kus leiti, et kõrgharidus vajab uut ja selget mudelit, kuidas olla paremini seostatud ühiskonna ja majandusega ning oleks tagatud selle kvaliteet. Arutelu all on jätkuvalt ka vähemalt osaline kõrghariduse tasuliseks muutmine.

Riigikogu kultuurikomisjoni avalikul istungil arutati kõrghariduse rahastamist, kohal olid haridus- ja teadusminister, ülikoolide ja kõrgkoolide rektorid, üliõpilaskonna esindajad, eksperdid ja teadlased. Tartu ülikooli õppeprorektor Aune Valk nentis, et tasuta kõrgharidusel on olulisi eeliseid ja meie põhjanaabrite lähenemist arvestades on see Eesti jaoks praegu tõenäoliselt parim valik.

Siiski ei pruugi see olla alati kõigile õppijatele õiglane, sest Valgu sõnul võib kehvasti rahastatud tasuta kõrgharidus – mille puhul toetusest ja laenust ei piisa üliõpilastele äraelamiseks – viia alla nii kvaliteedi kui ka halvendada selle kättesaadavust. Veel vähendab see tema hinnangul pühendumist õpingutele ning kahjustab pikaajaliselt eestikeelse akadeemilise järelkasvu loomist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles