Türgi soovib Soome ja Rootsi karmimat suhtumist kurdide osas (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: PETER FOLEY/Scanpix

Türgi peamised nõudmised Soomele ja Rootsile nende NATO liikmeks astumise avalduste heakskiitmiseks on seotud kurdi organisatsioonidega, ütlesid Türgi kõrged ametiisikud teisipäeval meediakanalile Bloomberg.

Viimastel päevadel on Türgi president Recep Tayyip Erdoğan andnud märku oma nõudmistest NATO Soome ja Rootsi liikmelisuse toetamiseks. Taotluste heakskiitmiseks on vajalik kõigi liikmesriikide ratifitseerimine, mistõttu saab Türgi soovi korral uute liikmete tee blokeerida.

Bloomber küsitles kolme anonüümseks jääda soovinud Türgi ametnikku, kes rääkisid administratsiooni nõudmistest. Kõige olulisem nõudmine oli, et Soome ja Rootsi võtaksid kindla positsiooni kurdiorganisatsioonide osas, keda Türgi peab terroristlikuks.

Näiteks EL ja USA liigitavad sarnaselt Türgiga Kurdistani Töölispartei (PKK) terroriorganisatsiooniks, kuid Türgi jaoks sellest ei piisa. Ankaras tahetakse, et Soome ja Rootsi mõistaksid hukka mitte ainult PKK, vaid ka Süürias tegutsevad kurdiväed. Paljud lääneriigid on toetanud Süüria juhitud Süüria Demokraatlikke Jõude (SDF) Süürias võitluses äärmusliku Islamiriigi vastu, mis on suurendanud lõhet Türgi ja teiste NATO riikide vahel. Türgi näeb SDFi kuuluvaid kurdi vägesid PKK haruna.

Bloombergi andmetel on Türgil ka muid nõudmisi, näiteks juurdepääsu taastamine USA hävitajate programmile F-35. Türgi jäeti programmist välja 2019. aastal, kui otsustas USA tahte vastaselt osta Venemaalt raketitõrjesüsteemi S-400. Türgi soovib ka raketitõrjesüsteemi ostmise sanktsioonide tühistamist.

Ametnikud tõstsid esile ka relvaembargo, mille Soome ja Rootsi kehtestasid ELi rinde osana 2019. aastal Türgi sissetungi tõttu Süüriasse. Kuigi Türgil Soome ja Rootsiga märkimisväärset relvakaubandust ei ole, siis kaasa see omavahelistele suhetele ei aita.

Ametnikud rõhutasid samas, et Türgi seisukohad Soome ja Rootsi NATO liikmelisuse osas ei ole kuidagi seotud Türgi suhteliselt tihedate suhetega Venemaaga. Türgi on Ukraina sõja ajal püüdnud tasakaalustada ja säilitada suhteid Moskvaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles