Politsei hakkas uurima Mihkli kalmistu punamonumendi kadumist (4)

Copy
Laupäeva õhtul avanes Mihkli kalmistul kohas, kus varem kõrgus punamonument, selline vaatepilt.
Laupäeva õhtul avanes Mihkli kalmistul kohas, kus varem kõrgus punamonument, selline vaatepilt. Foto: Erakogu

Lääneranna vallas Mihkli kalmistult läks nädalavahetusel kaduma sinna 1960. aastel püstitatud punamonument. Teisipäeval alustas politsei menetlust, et uurida välja juhtumi täpsemad asjaolud.

Pärnu politseijaoskonna juhtivuurija Reelika Kivi sõnul alustas politsei 17. mail menetlust selles, et täpsemalt tuvastamata ajal kadus Lääneranna vallast Mihkli kalmistult punaarmee mälestusmärk ning rüüstati ka monumendi juures olevat hauaplatsi.

«Juhtumi kõik täpsemad asjaolud on selgitamisel ning uurimine on alustatud karistusseadustiku paragrahvi 149 järgi, mis käsitleb surnu mälestuse teotamist,» lisas Reelika Kivi. Juhtumi asjaolude väljaselgitamiseks palub politsei- ja piirivalveamet pealtnägijatel võtta ühendust e-posti teel laane.vihje@politsei.ee
 

Laupäeva õhtul avanes Mihkli kalmistul kohas, kus varem kõrgus punamonument, selline vaatepilt.
Laupäeva õhtul avanes Mihkli kalmistul kohas, kus varem kõrgus punamonument, selline vaatepilt. Foto: Erakogu

Kalmistuvaht Mare Räägu rääkis teisipäeval Pärnu Postimehele, et tema sai monumendi kadumisest teada pühapäeva hommikul, kui sellest rääkis üks kohalik, küsides, kas ta teab asjast midagi.

Räägu jutu järgi tegi ta surnuaias tööd reedel ja siis oli kalmistu tagumises otsas asuv Nõukogude sõduritele püstitatud monument veel alles. Laupäeval oli kalmistul kaks matust. Siis ei olnud Räägul kalmistu tagumisse otsa asja.

Seetõttu arvas ta, et päevasel ajal keegi monumenti sisse vehkimas ei käinud. «Arvatavasti viidi see ära ööl vastu laupäeva,» märkis ta.

Kalmistuvahi meelest kasutasid monumendi äraviijad traktorit. «Sõidetud on üle kalmistu aia,» kirjeldas ta sündmuskohta, märkides, et kalmistu aed on umbes põlvekõrgune. «Seal olid suured traktorijäljed.»

Mihkli kalmistu tagumises osas asuv monument püstitati 1960. aastatel teises maailmasõjas langenute mälestuseks. Muinsuskaitseameti andmetel on tegu ühishauaga, kuhu on maetud 12 nimeliselt tuvastatud nõukogude aktivisti ja see on muinsuskaitse all.

Muinsuskaitseameti Pärnumaa nõunik Helle-Triin Hansumäe ütles Pärnu Postimehele, et  Mihkli kalmistult kaduma läinud monument on tehtud tüüpprojekti järgi ja üle Eesti on samasuguseid mälestusmärke umbes 30.

Mihkli kalmistu Saaremaa dolomiidist monument ületas uudistekünnist ka 17 aastat tagasi, kui seda punase värviga mäkerdati.

Hansumäe jutu järgi polnud siis tegemist pahatahtliku sodimisega, vaid ühe mehe kätetööga, kes üritas mälestusmärgil kujutatud viisnurga kujutist punaseks võõbata.

Hansumäe lisas, et muinsuskaitseamet toona seda juhtumit menetlema ei hakanud.

Mihkli kalmistu tagumises otsas asuv Nõukogude sõduritele püstitatud monument oli reedel veel alles.
Mihkli kalmistu tagumises otsas asuv Nõukogude sõduritele püstitatud monument oli reedel veel alles. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles