Erakondade naisühendused pöörasid Mart Helme väljaütlemise tõttu tülli (6)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Mart Helme
Mart Helme Foto: Mihkel Maripuu

EKRE naisühendus saatis ühisavalduse, milles tauniti Reformierakonna naisühenduse NaiRE poolt päev varem saadetud avaldust. EKRE naisühenduse arvates tegi Reformierakonna naisühendus Mart Helmele liiga.

EKRE naisühendus avaldas pöördumises nördimust, et lihtsate Eesti inimeste raskustest välja aitamise asemel soojendasid reforminaised oma pöördumisega üles vihakampaania Mart Helme vastu ammu aegunud teemal.

Reformierakonna naisteühendus NaiRe sõnas teisipäeval, et NaiRe liikmed mõistavad ühiselt hukka ja väljendavad nördimust endise siseministri väljaütlemisele, kus alavääristati Ukrainast sõjapõgenikena Eestisse saabunud naisi. «Mart Helme väljaütlemine puudutab tegelikult laiemalt kõiki naisi ja näitab ühe poliitilise jõu alavääristavat ja solvavat suhtumist,» alustas ühendus avaldust.

«Oravapartei naistele ei tee au väita ekslikult, justkui Mart Helme kuu aja tagune sõnavõtt riigikogus oleks suunatud Ukraina naiste vastu,» ütles EKRE Naisühenduse esimees Kai Rimmel omakorda EKRE naisühenduse avalduses. Rimmeli sõnul avaldas Mart Helme riigikogus esinedes selgesõnaliselt muret, et me ei pruugi suuta Ukraina sõja eest põgenenud naistele pakkuda turvalist ja väärikat elu.

Mida ütles Mart Helme?

13. aprillil riigikogus välismaalaste seaduse ja kõrgharidussseaduse muutmise seaduse eelnõu esimesel lugemisel rääkis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Mart Helme, et Eesti ei tea, mida tulevad tegema Ukraina sõjapõgenikud ning võib-olla hakkavad tegutsema prostitutsiooniga.

«Need naised, noored naised, me ei tea, mida nad siin tegema hakkavad. Võib-olla sajad tuhanded naised nendest hakkavad prostitutsiooniga tegelema. Kes võtab mürki ja ütleb, et see nii ei lähe?» rääkis Helme riigikogus.

«Rohked artiklid rahvusvahelises meedias kirjeldavad verd tarretama panevalt, kuidas põgenikud on sattunud varjupaika pakkuvates maades jõhkra inimkaubanduse ohvriks. Meie ei soovi seda,» selgitas Kai Rimmel.

NaiRE pööras tähelepanu, et üle 6 miljoni ukrainlase on olnud sunnitud oma kodust ja kodumaalt lahkuma ning Eestisse saabujatest on 45 protsenti naised ja kolmandik lapsed.

«Me toetame neid naisi, tunnustame ja tunneme kaasa. Nende naiste üleelamiste taustal on kohutav sildistada ja solvata, kommunikeerides prostitutsiooni! Endise siseministrina peaks Helme võitlema just selle eest, et Eestis ei toimuks inimkaubandust ja prostitutsiooni,» seisis NaiRE avalduses.

Kai Rimmeli sõnul püüab Reformierakonna naisteühendus EKRE-vastast laimukampaaniat üles soojendada, et teha suitsukatet valitsuskriisile ning laste- ja peretoetuste tõstmise vastu sõdivale peaminister Kaja Kallasele.

«Reforminaised, ärge võtke oma rahva suhtes kurja võõrasema positsiooni. Tulge laste ja perede poole üle! Toetage hädas olijate abistamist laste- ja peretoetuste hädavajaliku ning kiire suurendamisega,» lisas Kai Rimmel.

Peaminister Kaja Kallas on öelnud, et Reformierakond on lastetoetuse tõstmise poolt, kuid selle arutamiseks on vaja aega. Seda aga Keskerakond neile andnud ei ole ning eelnõuga minnakse edasi.
Samuti on Reformierakond väljendanud, et soovib koalitsioonipartnerilt Keskerakonnalt vastuseid küsimustele, kuidas lastetoetuse tõstmist rahastada. «Kui te ütlete, et teie võtate selle siin vastu ja et me peaks appi tulema, siis tulge meile ka appi ja öelge, kust see raha tuleb,» sõnas Kallas kolmapäevases riigikogu infotunnis.
Kallas avaldas pahameelt, et valitsuses on tekkinud olukord, kus tema kui peaministri selja taga on tehtud suure lisakuluga kokkuleppeid.
«Inimestele tuleb öelda ausalt, mis maksud tõusevad, et maksta kõrgeid lastetoetusi.» 300 miljonit täiendavat eurot tuleb lastetoetuste tõstmiseks leida millegi arvelt: «Ütlete mulle, et leia sina see raha. See pole päris õiglane. Tehke siis ise ka see teine pool võrrandist ja öelge välja,» viitas Kallas näiteks maksutõusule.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles