Çavuşoğlu hinnangul möödusid kõnelused Blinkeniga positiivselt

Copy
Mevlüt Çavuşoğlu ja Antony Blinken New Yorgis.
Mevlüt Çavuşoğlu ja Antony Blinken New Yorgis. Foto: Eduardo Munoz/Scanpix

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles kolmapäeval, et tema kõnelused USA välisministri Antony Blinkeniga olid väga positiivsed.

Välisministrid rääkisid New Yorgis Soome ja Rootsi taotlustest saada NATO liikmeks, millesse Türgi on suhtunud mõninga vastumeelsusega.

Çavuşoğlu kinnitusel lubas Blinken, et Ühendriigid edastavad Türgi mured julgeolekuprobleemide osas. Çavuşoğlu kordas Blinkenile Türgi administratsiooni seisukohta, et NATO ei saa vastu võtta liikmeid, kes toetavad «terroristlikke organisatsioone».

Çavuşoğlu toonitas, et Türgi muresid tuleb lahendada praktiliste tegude ja mitte ainult sõnadega.

Uudisteagentuuri Reuters andmetel põhjustas Çavuşoğlu laupäeval koguni väikese stseeni NATO välisministrite kohtumisel Berliinis, kus olid kohal ka Soome ja Rootsi esindajad. Reutersi NATO diplomaatiliste allikate andmetel tõstis türklane häält, kui ta rääkis Rootsi välisministri Ann Lindega.

«Meie jaoks oli see ajalooline hetk, kuid Çavuşoğlu ütles, et teda ärritab Linde aetud »feministlik poliitika«, mis mõjus olukorras dramaatiliselt,» ütles anonüümseks jääda soovinud diplomaat.

Diplomaadid kirjeldasid Çavuşoğlu käitumist «piinlikuna».

Türgi diplomaatiline allikas omakorda ütles Reutersile, et Çavuşoğlu oli Türgi seisukohtadest lugupidavalt rääkinud ja lükkas hoopis tagasi Linde enda väite, et Türgi vastuseis on tingitud Rootsi feministlikust välispoliitikast.

«Linde kommentaarid ei aita Rootsi NATO pürgimustele kaasa. Samas kui Soome avaldused on hoolikalt sõnastatud,» ütles Reutersi Türgi allikas.

USA president Joe Biden avaldas kolmapäeval tugevat toetust Soome ja Rootsi liitumisele NATO-ga ja pakkus ka Ühendriikide toetust, kui agressioon peaks toimuma liitumisprotsessi ajal.

«Ühendriigid teevad koostööd Soome ja Rootsiga, et olla valvsad mis tahes ohtudele meie jagatud julgeolekule ning tõrjuda ja seista vastu agressioonile või agressiooni ähvardusele, kuni nende taotlust kaalutakse,» ütles Biden.

«Tervitan soojalt ja toetan tugevalt neid ajaloolisi liitumistaotlusi,» lisas president.

Biden nimetas kahte riiki USA pikaajalisteks ja kindlateks partneriteks.

Türgi valitsusmeelne ajaleht kirjutas kolmapäeval, et riik on koostanud nimekirja kümnest nõudmisest, mis esitatakse Soomele ja Rootsile NATO-ga liitumise tingimusena.

Ajakirjas Sabah avaldatud nimekirja kohaselt peavad riigid lõpetama mis tahes rahalise toe Kurdistani Töölisparteiga (PKK) seotud rühmitustele, aga ka kurdi võitlejatele Süürias, keda Ankara peab keelatud partei käepikenduseks. Samuti nõutakse, et riigid lõpetaksid kontakti Süüria kurdidega.

Lisaks tahab Türgi, et riigid kiirendaksid Türgis terrorisüüdistuste alusel tagaotsitavate isikute väljaandmist, kirjutas leht.

Rootsilt nõutakse ka, et lõpetatakse «desinformatsioonikampaania» Türgi vastu, mida veavad eest vaimulik Fethullah Güleni järgijad. Ankara süüdistab Güleni 2016. aasta riigipöördekatse vandenõus ja paljud tema järgijad on Rootsi põgenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles