Zelenskõi: Vene propagandaavaldused näitavad sissetungi nurjumist

BNS
Copy
President Volodõmõr Zelenskõi.
President Volodõmõr Zelenskõi. Foto: UKRAINE PRESIDENCY/SCANPIX

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi märkis kolmapäevaõhtuses videopöördumises, et Venemaa värsked propagandaavaldused «uue imelise relva» kasutamise kohta annavad tunnistust Ukraina invasiooni täielikust läbikukkumisest, edastas ukrainlaste meediaportaal Unian.

«Täna teatas üks Vene riigi esindajatest, et väidetavalt hakkasid okupandid Ukrainas kasutama laserrelvakomplekse. Väidetavalt rakettide kokkuhoidmiseks,» rääkis president.

«Esiteks tõmbab tähelepanu asjaolu, et neil oli vaja rakette säästa ja seda kuidagi selgitada,» tõi Zelenskõi välja.

«See tähendab, et enam kui 2000 raketti, mille Vene armee on Ukrainasse tulistanud, moodustasid suurema osa nende raketivarudest. Ehk siis on järel ainult riismed,» ütles president.

«Teiseks on kõik juba näinud, kuidas Venemaa sõdib – kogenematud ajateenijad, keda visatakse lahingusse kahurilihaks, marodöörid, kes näevad esimest korda võõral maal normaalseid kodumasinaid ja vanad nõukogude soomukid, mis on ilma igasuguste uuenduste ja moodsa kaitseta,» märkis Zelenskõi.

«Ja keelustatud fosforipommid, millega nad hävitavad koole ja elumaju. Ja siis kõik need raketid, millest suurema osa Vene armee kulutas absoluutselt tsiviilotstarbelise infrastruktuuri hävitamiseks ilma igasuguse sõjalise või strateegilise tulemuseta. Ja nüüd hakatakse rääkima imerelvadest. Ka Natsi-Saksamaa propagandas oli selline termin »wunderwaffe« ehk imerelv,» tõi Zelenskõi välja.

Venemaa asepeaminister Juri Borissov teatas varem päeval, et Vene vägi relvastatakse seeriaviisiliselt lasersüsteemidega Peresvet ning uus laser on peaaegu valmis masstootmiseks.

«Lisaks tavarelvadele, millest ma teile räägin, on täna valmimas uutel füüsikapõhimõtetel põhinev relvasüsteem, elektromagnetiline lairibarelv, mis tuleb kasutusele järgmisel kümnendil,» ütles Borissov.

Selliste relvade näidiste hulgas nimetas ta komplekse Peresvet.

«Seda tarnitakse väele juba seeriaviisiliselt ja see suudab pimestada kõiki potentsiaalse vaenlase satelliitluuresüsteemid kuni pooleteise tuhande kilomeetri kõrgusel, viies need lennu ajal seisuasendist välja laserkiirguse abil,» lisas asepeaminister.

Tema sõnul on Vene teadlased nüüdseks «välja töötanud ja praktiliselt masstootmas võimsuselt suurusjärgu võrra paremaid lasersüsteeme, mis võimaldavad mitmesuguste vahendite termilist hävitamist».

«Eile näidati seda, seitsme sekundi jooksul põletati viie kilomeetri kaugusel maha droon,» lisas Borissov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles