Eesti ja Kreeka tähistavad diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva

BNS
Copy
Eesti suursaadik Kreekas Karin Rannu (paremal) andis nädalapäevad tagasi üle volikirja Kreeka presidendile Katerina Sakellaropouloule.
Eesti suursaadik Kreekas Karin Rannu (paremal) andis nädalapäevad tagasi üle volikirja Kreeka presidendile Katerina Sakellaropouloule. Foto: Välisministeerium

Eesti ja Kreeka tähistavad neljapäeval saja aasta möödumist päevast, mil Kreeka tunnustas Eesti Vabariiki de jure, mis pani aluse ametlikule diplomaatilisele suhtlusele.

Välisminister Eva-Maria Liimets ütles, et hoolimata geograafilisest vahemaast on mereriikidel Eestil ja Kreekal palju ühist.

«Märgilised 100 aastat diplomaatilisi suhteid väljendab seda sõbralikku suhtlust, mis Eestil ja Kreekal on olnud ning saab olema ka edaspidi. Peame tähtsaks lähtumist rahvusvahelisest õigusest ning demokraatlike väärtuste ja põhimõtete kaitset,» lausus Liimets.

«Oleme head partnerid Euroopa Liidus ja liitlased NATOs ning hindan kõrgelt Kreeka solidaarsust Ukraina toetamisel ning osalust ja panust NATO küberkaitsekeskuses. Lisaks oleme samameelsed mitmetes Euroopa Liidu teemades. Politsei- ja piirivalveamet on järjepidevalt osalenud FRONTEXi operatsioonides Kreekas,» ütles välisminister Liimets. Ta lisas, et meid seob ka kahepoolne koostöö digiküsimustes.

1922. aasta 19. mail tunnustas Kreeka välisminister Georgios Baltatzis Eesti välisministrile Aleksander Hellatile saadetud kirjas de jure Eesti Vabariiki. Kreeka saatkond Tallinnas avati 1937. aastal ja uuesti 2005. aasta veebruaris. Ateenas alustas tööd Eesti esimene ajutine asjur aprillis 1997. Tänavu aprillis möödus 25 aastat Eesti saatkonna rajamisest Ateenasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles