Saak jäi loodetust väiksemaks: lõppes miinitõrjeoperatsioon Open Spirit 2022

BNS
Copy
Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit 2022.
Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit 2022. Foto: Kaitseväe peastaap

Leedu vetes reedel lõppenud rahvusvahelisest miinitõrjeoperatsioonist Open Spirit võttis osa 14 riiki ja 12 laeva, nende hulgas ka Eesti mereväe miinijahtijad EML Sakala ja EML Admiral Cowan.

«Olen uhke meie laeva meeskonna üle, kellest enamus moodustavad ajateenijad – nad näitasid üles suurt professionaalsust miinide otsimisel, tuvastamisel ja lõhkamisel,» ütles EML Admiral Cowani komandör kaptenmajor Märt Uuemaa. «Lootsime küll suuremat miinisaaki, kuid sellest hoolimata jäi meeskond õppusega rahule.»

Pärast õppuse sissejuhatust Klaipeda sadamas väljusid kõik laevad neile ettenähtud operatsioonialadele ning algas jaht esimese miini leiu peale. EML Admiral Cowani meeskond saadeti kontrollima Teise maailmasõja aegset sakslaste poolt veesatud miiniliini ning sealt leidsid nad esimese miini vähem kui 24 tunni jooksul.

EML Admiral Cowani meeskond puhastas veealustest lõhkekehadest kahe nädalaga 33 ruutkilomeetrise mereala. Kokku tuvastasid nad 151 veealust objekti ning tegid kahjutuks kaks lõhkekeha.

Kokku leidsid sõjalaevade meeskonnad õppusel seitse meremiini, laevatõrjeraketi, 175 miiniankrut ning ühe laevavraki. Kõik leitud lõhkekehad hävitati merepõhjas.

Eelmisel aasta Open Spirit toimus Eesti vetes, kust leiti nädalaga 127 erinevat lõhkekeha, muuhulgas ka lennuki- ja laevavraki.

Alates 1995. aastast alustati Balti riikide vahel koostööd operatsioonil Baltic Sweep, mis kujunes 1997 aastal miinitõrjeoperatsiooniks Open Spirit. See on iga-aastane õppus, mis toimub rotatsiooni korras Eestis, Lätis või Leedus. Eestis toimus Open Spirit viimati 2021. aastal, esmakordselt aga 1998. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles