Liimets rõhutas rahvusvahelise kogukonna rolli Ukraina aitamisel

BNS
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets
Välisminister Eva-Maria Liimets Foto: Sander Ilvest

Itaalias Torinos Euroopa Nõukogu välisministrite kohtumisel viibinud välisminister Eva-Maria Liimets märkis reedel, et Ukrainas kogetu tõttu väärtustab ta rahvusvahelise kogukonna pingutusi veelgi enam.

Välisministrite kohtumisel arutati muuhulgas Venemaa sõda Ukrainas, demokraatliku väärtusruumi kaitsmist väärtustel põhinevat maailmakorda. Ühtlasi andis Euroopa Nõukogu eesistuja Itaalia teatepulga üle järgmisele eesistujale Iirimaale.

Välisminister Liimets juhtis Euroopa Nõukogu kohtumisel peetud kõnes tähelepanu sellele, et Venemaa jätkab julma sõda Ukrainas ning väärtustel ja reeglitel põhineva maailmakorra ründamist. Ta lisas, et sõdades kannatavad kahjuks väga tihti enim kõige haavatavamad inimesed ning rahvusvaheliste organisatsioonide roll kuritegude ennetamisel ja toimepanijate väljaselgitamisel on äärmiselt oluline.

Euroopa Nõukogu üksmeelne otsus visata Ukrainas suurt sõda alustanud Venemaa organisatsioonist välja oli Liimetsa sõnul ainuõige otsus. «Viibisin mõne nädala eest Ukrainas, kus käisin vaatamas ka sõja jälgi ja kuulsin inimeste lugusid. Kohapeal nähtu tõttu väärtustan senisest enam Euroopa Nõukogu pingutusi toetada ukrainlaste ja rahvusvahelise kriminaalkohtu tööd tagada õiglus ning tuua sõjakuritegudes kahtlustatavad inimesed kohtu ette,» ütles välisminister ja lisas, et muret teevad soopõhised ja laste vastu suunatud kuriteod, mistõttu Istanbuli konventsiooni laiem ratiftseermine on oluline.

Euroopa Nõukogu kohtumise veerel vestles välisminister Liimets kahepoolselt Moldova välisministri Nicu Popescuga ja Montenegro välisministri Ranko Krivokapićiga. Räägiti Euroopa Liidu integratsioonist ja julgeolekust ning koostöö võimalustest Ukraina aitamisel.

Päevakorras olnud arutelude järel andis 2021. aasta novembrist Euroopa Nõukogu eesistujaks olnud Itaalia teatepulga edasi Iirimaale, kelle prioriteetideks on muuhulgas kõrgendatud tähelepanu pöörata inimõiguste tugevdamisele ja tsiviilisikute kaitsele Euroopas.

Ühtlasi kohtus välisminister Liimets ka oma Suurbritannia kolleegi Elizabeth Trussiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles