Minister Tanel Kiik sõitis Genfi

Postimees
Copy
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik.
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Foto: Eero Vabamägi

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik osaleb 22.-24. maini Genfis 75. Maailma Terviseassambleel, kus on oluliseks teemaks Ukraina toetamise võimalused. Kavas on võtta vastu terviseassamblee resolutsioon Venemaa agressioonist põhjustatud tervisealase hädaolukorra kohta Ukrainas ja sõjapõgenikke vastuvõtvates riikides.

Terviseassamblee raames on kavas Balti terviseministrite kohtumine Ukraina terviseminister Viktor Liaško ning Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesusega.

«Venemaa provotseerimata ja põhjendamatu sõda suveräänse Ukraina riigi vastu pole üksnes rahvusvahelise õiguse, vaid ka inimõiguste tõsine rikkumine. Tsiviiltaristu ja tervishoiuasutuste hävitamine Ukrainas on jätnud miljonid inimesed peavarjuta ja juurdepääsuta hädavajalikele teenustele, sealhulgas tervishoiule. Inimkannatused ja inimkaotused, mida sõda Ukrainas põhjustab on talumatud ja tuleb peatada,» ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

«Kutsume WHO liikmeid üles võtma selget seisukohta liikmesriikide suhtes, kes ei täida rahvusvahelisest õigusest tulenevaid kohustusi ja tegutsevad vastuolus kõigi põhimõtete ja väärtustega, mida WHO on seatud järgima. Venemaal, mis on põhjustanud tõsise tervisealase hädaolukorra ning ründab julmalt tsiviilelanikke ja tsiviilstruktuure, ei tohiks lubada osaleda WHO otsuste tegemisel.»

Balti terviseministrid saatsid 9. märtsil Maailma Terviseorganisatsiooni peadirektorile Tedros Adhanom Ghebreyesusele ja WHO Euroopa Regiooni direktorile Hans Klugele ühispöördumise, milles kutsusid üles igakülgselt toetama Ukraina meditsiinisüsteemi ning Venemaad organisatsiooni otsustusprotsessidest kõrvale jätma. Eesti on seni andnud Ukrainale humanitaar- ja kaitseabi enam kui 235 miljoni euro väärtuses, olles üks suurimaid abiandjaid elanike arvu kohta. Lisaks relvadele on Eesti saatnud Ukrainasse ravimeid ja meditsiinitarbeid.

75. Maailma Terviseassambleel on kavas võtta vastu ka globaalne strateegia alkoholi tarvitamisega seotud kahjude vähendamiseks. Eesti eestvedamisel toimub terviseassamblee raames kõrgetasemeline alkoholipoliitika kohtumine «Ambitsioonika alkoholipoliitika poole: väljakutsed ja võimalused.» Alkoholi tarvitamine põhjustab igal aastal maailmas 3 miljonit enneaegset surma ja 5,1% ülemaailmsest haiguskoormusest.

75. Maailma Terviseassamblee toimub 22.-28. mail. Terviseassamblee on WHO kõrgeim otsuseid tegev organ ja selles osalevad delegatsioonid üle kogu maailma. Tänavuse Maailma Terviseassamblee teema on «Tervis rahu, rahu tervise nimel».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles