Zelenskõi sõnul on järgnevad sõjanädalad keerulised (2)

BNS
Copy
Purustatud Vene tehnika Kiievis.
Purustatud Vene tehnika Kiievis. Foto: Sergei Chuzavkov/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tegi esmaspäevaõhtuses videopöördumises lähinädalate sõja käigu kohta prognoosi, edastas ukrainlaste uudisteagentuur Unian.

«Vene okupandid püüavad väga jõuliselt näidata, et nad väidetavalt ei loobu Harkivi oblasti vallutatud aladest, Hersoni oblastist, Zaporižžje okupeeritud territooriumist ja Donbassist. Kuskil nad edenevad ja kuskil nad tõmbuvad tagasi ja kuskil üritatakse positsioone tugevdada. Järgmised sõjanädalad on keerulised. Ja me peame sellest teadlikud olema,» rõhutas Zelenskõi.

Samas märkis president, et ukrainlastel pole muud võimalust kui sõdida.

«Võidelda ja võita. Vabastada meie maa ja rahvas. Sest okupandid tahavad meilt võtta mitte ainult midagi, vaid kõike, mis meil on. Kaasa arvatud ukrainlaste eluõigus,» rõhutas riigipea.

Uniani andmetel kandsid Vene sissetungijad 23. mai õhtul Severodonetski suunal suuri kaotusi ja taganesid.

Donetski suunal ei loobunud vaenlase üksused katsetest läbi murda Ukraina vägede kaitsest, et need ümber piirata ja Luhanski oblasti halduspiiridele jõuda. Eelkõige Bahmuti suunas püüdis vaenlane alustada pealetungi, kuid see ei õnnestunud.

Luhanski suunal sooritas vaenlane jõuliselt luuret, kuid see ei õnnestunud ja venelased taandusid.

Umbes 20 riiki pakkusid esmaspäeval liitlaste veebikohtumisel Ukrainale uusi julgeolekuabipakette võitluseks pealetungivate Vene vägedega, teatas USA kaitseminister Lloyd Austin.

Austini sõnul osales kohtumisel üle neljakümne riigi.

«Täna oli väga edukas kohtumine. Paljud riigid annetavad hädavajalikku suurtüki laskemoona, rannakaitsesüsteeme ning tanke ja muid soomusmasinaid,» ütles Austin.

Relvaabi lubasid Austini sõnul teiste seas Taani, Tšehhi, Itaalia, Kreeka, Norra ja Poola.

«Riigid annetavad muu hulgas suurtükiväe laskemoona, rannakaitsesüsteeme ning tanke ja muid soomusmasinaid,» sõnas kaitseminister.

Näiteks Taani saadab Austini sõnul Ukrainasse õhutõrjerakette Harpoon. Mõned riigid omakorda abistavad Ukraina vägesid väljaõppega.

Austin ei avaldanud USA enda pakutava relvaabi kohta uusi üksikasju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles