Kesk-Eesti bussijuhid teevad neljapäeval palgasegaduse pärast piketi

BNS
Copy
Buss Järvamaal.
Buss Järvamaal. Foto: Dmitri Kotjuh

Kesk-Eesti bussijuhid korraldavad neljapäeva hommikul kell 9.30 Järvamaa Ühistranspordi Keskuse ees Mäos piketi, millega nõuavad selgust bussijuhtide palkade maksmise osas ja tööandjalt lahendust tekkinud probleemile. /Loo lõpus link Pressinõukogu otsusele/

Transpordi Ametiühingu koordinaatori Aare Kübarsepa sõnul on viimasel kahel kuni kolmel aastal riik maakondliku ühistranspordi hangetesse lisanud ka konkreetse bussijuhtide töötasu määra, et aidata kaasa bussijuhtide ajast maha jäänud töötasude tõusule ja võimaldada hanke jõustumise hetkest maksta juhtidele vähegi väärikat töötasu. Selle tingimuse eest saab ka iga hankel osaleja niiöelda punkte mille alusel selgitatakse hanke võitnud ettevõte.

Kübarsepp sõnas, et eelnevate hangetega ei ole töötasude osas probleeme olnud, kuid Järvamaal 1. aprillil jõustunud hanke dokumentidest avastas Transpordi Ametühing töötasude sätestamise osas vastuolu. «Palusime Järvamaa Ühistranspordi Keskuselt ja transpordiametilt kui hanke korraldajalt selgitust sellele, kuidas tuleb bussijuhtidele erinevate töötundide korral töötasu maksta, kuid kahjuks sisulist vastust selles osas ei saanud,» lausus Kübarsepp.

Aprilli töötasu on tööandja väljamaksnud ametiühingu hinnangul rikkudes isegi täna kehtivat sektorilepingu järgselt 1150 euro suurust miinimumtasu, kuna kuupalga sisse on arvestatud lisatasud, pühadetasu, ületunnid ja puhkusetasud. Hanke dokumentide järgi peaks aga olema tagatud 1250 euro suurune kuupalk vaid normtundidega.

Pressinõukogu tegi antud loo kohta otsuse: https://arvamus.postimees.ee/7616281/postimees-rikkus-head-ajakirjandustava

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles