Masuudireostuse koristamisele oodatakse vähemalt 160 osalejat

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Masuudireostuse koristamine.
Masuudireostuse koristamine. Foto: Sander Ilvest

Vormsi rannikule jõudis masuudireostus eelmisel nädalal ning liikus pühapäevaks lisaks Vormsile ka Hiiumaa rannikule. Kohalike omavalitsuste ja ametkondade koostöös alustati koheselt reostustõrjet, kuid saastuse ulatuslikkuse ja koristustööde keerukuse tõttu asus alates esmaspäevast sündmust juhtima päästeamet.

Päästeamet teatas, et tahke kütteõli Eesti vetesse jõudmise tekkepõhjus on veel siiani selgumata, kuid hetkel on masuudivabaks saadud 15 kilomeetrit Hiiumaa ning 18 kilomeetrit Vormsi rannikut.

Et masuudireostuse korjamine sõltub väga palju ilmastikust, mis kütteõli liikumise suunda mõjutab, seirab olukorda päästeamet, et reageerida võimalikult operatiivselt tekkivatele olukordadele.

Vaiko Vatsfeld.
Vaiko Vatsfeld. Foto: Lääne päästekeskus

Lääne regionaalse staabi juht Vaiko Vatsfeld ütles, et päästeamet juhib rannikureostuse likvideerimist ning see on olnud edukas eelkõige tänu tihedale koostööle omavalitsuste, vabatahtlike, keskkonnaameti ja politsei- ja piirivalveametiga.

«Suurem koristusaktsioon toimus juba täna Vormsil, kus osales umbes 40 vabatahtlikku. Suurem reostus on saarel tänasega likvideeritud.» Homme, 28. mail oodatakse vabatahtlikke Hiiumaal toimuvale suurele koristusaktsioonile. 

«Kõiki osalejaid oodatakse hommikul kell 6.30 praamiga, kuid kes omal käel on juba Hiiumaale saabunud, siis vabatahtlike kogunemise punkt on loodud Palade kooli juurde. Seal oodatakse inimesi kell 8.30 – 9.30, et jagada kätte töövahendid, selgitada töövõtteid ning samuti saab iga osaleja kaasa turgutuseks kerge lõunaeine. Sealt viiakse osalejad kokkulepitud nelja töölõiku,» ütles staabijuht.

Masuudireostus Hiiumaal.
Masuudireostus Hiiumaal. Foto: Sander Ilvest

«Loodame selle nädalavahetusega saada reostusvabaks 16-kilomeetrise lõigu. Järgmiseks nädalaks jäävad veel puhastada laiud, kus hetkel pesitsevad linnud. Seetõttu koordineerib laidude puhastamist keskkonnaamet, kuhu lindude rahu tagamiseks suure inimhulgaga peale minna ei saa,» ütles staabijuht.

Selleks, et kogu koordineerimistöö sujuks, on vajalik koristustöödele registreerimine. Staabijuht lisas, et kõik abikäed on väga oodatud, kuid kuna tegemist on ohtlike ainetega ja töötatakse keerulistes tingimustes, siis oodatakse vabatahtlikeks eelkõige hea tervise juures olevaid inimesi ning alaealistel ja rasedatel soovitatakse naftareostuskorjetöödel mitte osaleda. Samuti palutakse lemmikloomi mitte kaasa võtta.

Elanikele on erinevatele küsimustele vastuste leidmiseks käivitatud kriisiinfotelefon 1247, kust saab käitumisjuhiseid ning täpsustatud infot olukorraga seotud küsimuste kohta. Lisaks saab telefonil teatada, olles leidnud masuudireostuse – see aitab kaardistada uusi reostunud alasid ning juba puhastatud alasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles