Eesti kompanii vähendas patrulle

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.ee

Praegu Afganistanis teenivat Eesti sõjaväekontingenti juhtiva kolonelleitnant Antti Viljaste sõnul koraanirahutused eestlaste vastutusalal Helmandi provintsis nähtavat mõju avaldanud pole.


«Vahetult pärast sündmusi instrueeriti meeskonda täiendavalt ja vähendati patrullimist, et mitte kohalikke ärritada,» märkis Viljaste. «Konkreetselt Estcoy vastutusalas pole mingit vahet kohalike suhtumises märgatud.»

Käesoleva kuu alguses ütles Afganistani Helmandi väekoondist ja sealhulgas ka Eesti sõdureid juhtima suunduv Briti brigaadikindral Doug Chalmers Postimehele, et praegu seal teenivad eestlased on suhteliselt tõsiseid kaotusi mitme vigastatu näol kandnud seetõttu, et nad peavad Afganistani armee sisseminekuks ette valmistama üht selle provintsi viimastest mässuliste tugipunktidest.

Praegust olukorda seal kirjeldas Viljaste aga sõnadega: «Organiseeritud vastupanu on kompanii vastutusalas suures osas kõrvaldatud, praegu käib rutiinsete patrullide kõrval reorganiseerumine ja valmistumine uuteks ülesanneteks.»

Lõuna-Afganistani üldolukorda kommenteerides märkis Viljaste, et Helmandi provintsi pealinnas Lashkar Gah’s küll toimus rahvakogunemine, aga inimohvritest teateid pole. «Kohalik kuberner ja mullad rääkisid kogunenud rahvahulgaga ja peale seda läks rahvas rahunenult laiali,» kirjeldas ta.

NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) kodulehe kohaselt teenib praegu Afganistanis 154 Eesti kaitseväelast. Neist enamik kuulub Helmandis Briti väejuhatuse all teenivasse jalaväekompaniisse Estcoy-13, mis alustas teenistust mullu novembris.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles