Päästjad ootavad laupäeval abilisi Hiiumaa masuudireostust korjama

BNS
Copy
Masuudireostus Vormsil
Masuudireostus Vormsil Foto: Päästeamet

Päästeamet ootab vabatahtlikke laupäeval appi Hiiumaale masuudireostust korjama.

Vormsi rannikule jõudis masuudireostus eelmisel nädalal ning liikus pühapäevaks lisaks Vormsile ka Hiiumaa rannikule. Kohalike omavalitsuste ja ametkondade koostöös alustati koheselt reostustõrjet, kuid saastuse ulatuslikkuse ja koristustööde keerukuse tõttu asus alates esmaspäevast sündmust juhtima päästeamet.

Tahke kütteõli Eesti vetesse jõudmise tekkepõhjus on veel selgumata, kuid praegu on masuudivabaks saadud 15 kilomeetrit Hiiumaa ning 18 kilomeetrit Vormsi rannikut. Masuudireostuse korjamine sõltub väga palju ilmastikust, mis kütteõli liikumise suunda mõjutab. Seetõttu seirab päästeamet olukorda, et reageerida võimalikult operatiivselt tekkivatele olukordadele.

Lääne regionaalse staabi juht Vaiko Vatsfeld ütles, et päästeamet juhib rannikureostuse likvideerimist ning see on olnud edukas eelkõige tänu tihedale koostööle omavalitsuste, vabatahtlike, keskkonnaameti ning politsei- ja piirivalveametiga. «Suurem koristusaktsioon toimus juba reedel Vormsil, kus osales umbes 40 vabatahtlikku. Suurem reostus on saarel praeguseks likvideeritud.»

Laupäeval oodatakse vabatahtlikke Hiiumaal toimuvale suurele koristusaktsioonile. «Kes omal käel on juba Hiiumaale saabunud, siis vabatahtlike kogunemise punkt on loodud Palade kooli juurde. Seal oodatakse inimesi kell 8.30 – 9.30, et jagada kätte töövahendid, selgitada töövõtteid ning samuti saab iga osaleja kaasa turgutuseks kerge lõunaeine. Sealt viiakse osalejad kokkulepitud nelja töölõiku,» ütles staabijuht.

Selleks, et kogu koordineerimistöö laabuks hästi, on vajalik kindlasti koristustöödele registreerimine lingil, mis on leitav ka Päästeameti kodulehel ning Facebookis.

Staabijuht lisas, et kõik abikäed on väga oodatud, kuid kuna tegemist on ohtlike ainetega ja töötatakse keerulistes tingimustes, siis oodatakse vabatahtlikeks eelkõige hea tervise juures olevaid inimesi ning alaealistel ja rasedatel soovitatakse naftareostuskorjetöödel mitte osaleda. Samuti palume lemmikloomi, nende tervise huvides, koristustöödele mitte kaasa võtta.

«Loodame selle nädalavahetusega saada reostusvabaks 16 kilomeetrise lõigu. Järgmiseks nädalaks jäävad veel puhastada laiud, kus hetkel pesitsevad linnud. Seetõttu koordineerib laidude puhastamist keskkonnaamet, kuhu lindude rahu tagamiseks suure inimhulgaga peale minna ei saa,» ütles staabijuht.

Elanikele on erinevatele küsimustele vastuste leidmiseks käivitatud kriisiinfotelefon 1247, kust saab käitumisjuhiseid ning täpsustatud infot olukorraga seotud küsimuste kohta. Lisaks saab sellel telefonil anda teada, kui olete masuudireostuse leidnud – see aitab kaardistada uusi reostunud alasid ning juba puhastatud alasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles