Jürgen Ligi: «Ka mina pidasin ühe sünnipäevapeo maha maksumaksja raha eest. Ainult et see oli Kristuse sünnipäev.» (4)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogu liige Jürgen Ligi (Reformierakond) võttis ühismeedias sõna Mailis Repsi kohtuasja teemal. Ligi sõnul ei olnud tema ministriks oleku ajal kunagi tavaks ministeeriumi raha eest pereliikmeid lähetusele sõidutada või riigi vara koju tassida.

Riigikogu liige ja endine haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi (Reformierakond) kirjutas ühismeediapostituses, et Mailis Repsist kui kuuelapselisest emast on tal kahju, kui asi puudutab tema vastu esitatud rahalisi nõudeid. «See tundub nagu mõrv. Aga iga kord, kui asja sisu ette tuleb, on ikkagi õudne,» kirjutas Ligi.

Enda sõnul võttis ta teemal sõna seetõttu, et Mailis Repsi advokaadi Paul Kerese kaitsetaktikaks on olnud katse süüdistada eelkäijaid ning ka Ligi nimi on kohtus mainitud. «AK-s heitis Keres ette, et ministeeriumis polnud sätestatud «korda», kuidas oma lapsi riigi kulul Ameerikasse sõidutada. No ausõna, poleks tulnud pähegi, et komandeeringus peab minister käima maksumaksja kulul perekonniti, kui üheski teises ametis nii ei tehta,» kirjutas Ligi. Samuti tõdes ta, et ministriamet ei ole vältimatu vaid kui seda inimesele pakutakse, on küsimus isiklikus kaalumises. Lisaks ei ole haridusministrile hädavajalik ükski ülemerereis, sest hariduspoliitika on väga rahvuslik ning parimad praktikad on kättesaadavad.

«Minu nime nimetamine on eriti veider. Jah, ka mina pidasin ühe sünnipäevapeo maha maksumaksja raha eest. Kümnete külalistega. Ainult et see oli Kristuse sünnipäev. Ja erinevalt Repsi omast, kus polnud ühtki mitteparteilast, polnud seal mu teada ühtki mu erakonnakaaslast, olid kolleegid ametikoha tõttu,» nentis Jürgen Ligi ja lisas, et kui ta tundis end selle käigus ebamugavalt, sisendas ta endale, et see on pikk traditsioon kahes linnas töötava ministeeriumi ja alatasa Eestis laiali olevate kolleegide liitmiseks. Jõulupidu oli töötajatele justkui aastalõpupreemia eest.

«Otse loomulikult ei tassinud ma riigi vara koju ega ametnikke koduabiliseks. Autojuhti kasutasin ainult kui ise olin autos, aga mitte erasõitudeks ja enamasti üldse mitte.»

Seda on Ligi meelest vaja öelda, sest tema nimi on Repsi istungite valguses ajakirjandusest läbi käinud. Seda mitte Repsi enda kaudu, vaid tema kaitsjate suu läbi. «Meil polnud isegi Stenbockis mingit joogid-autosse-kultuuri, ammugi minu juhitud ministeeriumides.»

Säärasteks tegudeks ei koosta Jürgen Ligi sõnul keegi korda, sest terve mõistus ütleb, et lapsega lähetusse ei sõida. Samuti ei pea tegelikult haridusminister ise üldse lähetusele sõitma. «Rahandusminister ja mõni teine peab. Ja minister ei pea olema,» lisas ta vihjates, et lähetusse võiks sõita ka mõni muu ministeeriumi esindaja.

Jürgen Ligi nimi on Mailis Repsi kohtuistungitel läbi käinud korduvalt, kui on küsitletud ministeeriumi endisi töötajaid. Näiteks räägiti nädal tagasi temast istungil, kui tunnistajapingis oli endine haridus- ja teadus- ja rahandusministeeriumi kantsler Tea Varrak, kellel kogemus mitmete ministrite alluvuses töötamisega. Kaitsjad püüdsid oma küsimustega mitme ministeeriumi töökogemusega Varrakult kätte saada võrdlust, milline oli igapäevatöö teiste ministritega. Varrak oli varasemalt töötanud rahandusministeeriumi kantslerina nii Aivar Sõerdi, Ivari Padari, Helir-Valdor Seederi ja Jürgen Ligiga.

Küsimustele vastates kirjeldas ta, et näiteks Jürgen Ligi puhul olid poliitilised nõunikud väga valdkonnapõhised ning üldiselt tundsid hästi finantssüsteeme. Seda oskas endine kantsler rääkida, kuna puutus Ligi nõunikega ka igapäevatöös pidevalt kokku. Repsi nõunike puhul aga alati nii ei olnud.

Ka Ivari Padari puhul ütles ta, et tema nõunikud olid väga erialateadlikud. «Tema tööstiil oli natuke teistsugune. Ta suhtes kantsleriga ja ja asekantsleritega palju rohkem aga ka tema nõunikud olid väga erialateadlikud,» kinnitas Varrak istungil.

 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles