Colombia valimistel pääsesid teise vooru Petro ja Hernandez

Copy
Gustavo Petro koos naise Veronica Alcoceriga.
Gustavo Petro koos naise Veronica Alcoceriga. Foto: JUAN BARRETO/Scanpix

Vasakpoolne endine mässuline Gustavo Petro suundus juunis toimuvale presidendivalimiste teise vooru pärast seda, kui kogus pühapäeval esimeses voorus enam kui 40 protsenti häältest.

Otsevõiduks oleks tal tulnud koguda üle 50 protsendi häältest, kuid nii suur tema toetus siiski pole.

Kui loetud oli ligi 98 protsenti häältest, siis oli 28 protsendiga teisel kohal 77-aastane miljonär Rodolfo Hernandez.

Üllatuslikult edestas Hernandez parempoolset Federico Gutierrezi, kellele küsitlused prognoosisid teise koha saavutamist.

Valimisjaoskonnad avati kell 08.00 kohaliku aja järgi ning umbes 300 000 relvastatud politseiniku ja sõduri valvsa pilgu all sai hääletada kaheksa tunni jooksul. Riigis on kokku umbes 39 miljonit hääleõiguslikku kodanikku.

Pühapäevased presidendivalimised o

lidColombias teised pärast rahulepet Colombia Revolutsiooniliste Relvajõududega (FARC). Lahkhelisid põhjustanud rahulepe ei ole aga valimiskampaania keskmes, sest teravamaks probleemiks on tõusnud vaesus ja korruptsioon.

69-aastase Petro jaoks on see kolmas katse presidendiks saada. 2018. aastal kaotas ta Duquele. Colombias saab president ametis olla vaid ühe ametiaja.

Petro presidendiks saamine tooks Colombia poliitikas uue ajastu, sest seni on riiki juhtinud vaid konservatiivid või mõõdukad, vasakpoolseid on alati seostatud sissiliikumise ja relvakonfliktidega.

Petro kuulus linnades tegutsenud vasakpoolsesse rahvuslastest mässuliste rühmitusse 19. Aprilli Liikumine (M-19), mis pani relvad maha 1990. aastal. Sestsaadik poliitikas tegutsenud Petro oli aastail 2012-2015 Bogotá linnapea.

Praegu senaatoriametit pidav Petro lubab muudatusi majanduses, seal hulgas maksureformi, kuid tõotab muuta ka võitlust narkokartellidega ja alustada läbirääkimisi sissidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles