Rahvaalgatus «Erki Savisaar, astu tagasi!» sai riigikokku esitamiseks 1000 allkirja täis (3)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Erki Savisaar väitis, et mida vähem metsa majandada, st raiuda, seda väiksem on metsa süsinikusidumine, kuigi keskkonnaministeeriumi tellitud vastav (LULUCF) uuring näitas, et CO₂ sidumise euroeesmärkide saavutamiseks tuleks metsa just kolmandiku võrra vähem raiuda.
Erki Savisaar väitis, et mida vähem metsa majandada, st raiuda, seda väiksem on metsa süsinikusidumine, kuigi keskkonnaministeeriumi tellitud vastav (LULUCF) uuring näitas, et CO₂ sidumise euroeesmärkide saavutamiseks tuleks metsa just kolmandiku võrra vähem raiuda. Foto: Madis Veltman

Rahvaalgatus nõudmisega keskkkonnaminister Erki Savisaar (KE) ametist tagandada sai täna hommikul kokku 1000 toetusallkirja – petitsiooni saab nüüd riigikogule otsuse tegemiseks esitada.

«Eesti avalikkuse jaoks tuli ebameeldiva üllatusena 24. mail teade keskkonnaministri Erki Savisaare otsusest taganeda riigimetsa raiemahtude vähendamisest perioodil 2022-2026,» seisab Noor Eesti 200 algatatud petitsioonis. «Samas on meie hinnangul jäänud arusaamatuks ministri poolt antud selgitused oma otsuse tagamaade kohta. Erinevalt otsuselangetajast arvavad algatajad, et raiemahu suurendamine ei teeni Eesti energiajulgeoleku huve. Esitatud põhjendused paistavad otsitud, et õigustada puidutoodete väljavedu oludes, kus toormehinnad on hüppeliselt tõusnud.»

Petitsiooni koostajad kirjutavad, et keskkonnaminister ei ole esitanud raiemahu tõstmise õigustuseks ei analüüsi ega vettpidavaid põhjendusi.

«Erki Savisaar väidab, et 575 000 tihumeetri ulatuses lisaraie tegemise vajadus tuleneb Eesti inimeste elektri- ja soojusenergia varustuskindluse ja energiajulgeoleku tagamiseks ning sektori tööhõive säilitamiseks. Samas, lisaraie mahust läheb kohalikuks soojuse tootmiseks alla veerandi samas kui suurem osa näib minevat ekspordiks,» seisab petitsioonis. «Samas on teada, et Eesti ekspordib suures koguses energeetilist puitu Taani ja Hollandisse. Energiajulgeoleku tagamiseks ja eelseisva kütteperioodi varustuskindluse tagamiseks ei ole vajalik mitte raiemahtude suurendamine, vaid oluliselt suuremas osakaalus juba raiutava energeetilise puu suunamine Eestis soojuse tootmisesse ekspordi arvelt.»

Petitsioonis on viidatud ka tõsiasjale, et käesoleval aastal ei ole vähenenud importpuidu maht, vaid hoopis vastupidi, on suurenenud. «2022. aasta I poolaasta suurenenud impordimahud Venemaalt ja Valgevenest viitavad sellele, et tööhõive probleemi käesoleval aastal ei teki,» leiavad petitsiooni koostajad. «Sellest tulenevalt ei ole piisavad selgitused nii energiajulgeoleku osas kui ka tööhõive säilitamise osas. Eesti elanikud omavad õigust teada, kellele müüakse lisaraiemahus maha võetav mets.»

Samuti ilmus päevavalgele ka asjaolu, et keskkonnaminister Erki Savisaar eelistab tugevalt töövisiitidele lennates äriklassi. Algatajate arvates pole ministrile taoline käitumine sobilik.

Rahvaalgatuse «Erki Savisaar, astu tagasi!» toetuseks on saanud allkirja anda alates 28. maist ehk 1000 allkirja kogumiseks kulus natuke üle kolme päeva. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles