Lastekodu perevanem kui kuue lapse üksikema: «Ei saa neid lapsi ju abita jätta»

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Tilsi perekodus on päevaplaan paigas ning seni, kuni lapsed koolis käivad, peavad nad kodus olema kell 21.
Tilsi perekodus on päevaplaan paigas ning seni, kuni lapsed koolis käivad, peavad nad kodus olema kell 21. Foto: Teele Toova

Lastekaitsepäeva puhul on paslik meenutada, et Eestis on asendushooldusel 745 last, tegutsevaid hooldusperesid aga vaid 32. Tilsi perekodus elab neist sadadest lastest, kelle vanemad nende eest hoolt kanda ei suutnud, kakskümmend.

Lõuna-Eestis Põlva vallas asub väike küla Tilsi, kus lisaks mõisale, põhikoolile, lasteaiale, perearstikeskusele ja raamatukogule on ka Tilsi perekodu - endise nimega lastekodu -, kus elab 20 last. Enamik neist on põhikooliealised, lasteaiaealisi lapsi on neli - noorim neist kolmeaastane - ning kutseõppekeskuses käivaid noori on seal viis.

Perekodul on neli hubast ja valgusküllast maja, millest igaühes on ruumi kuuele lapsele. Esmaspäeval olid majad küllaltki tühjad, sest nii mõnigi noor tegi eesti keele eksamit või oli lasteaias. Perevanem Sirje Lattik valmistas eksamilt tulijatele ohtra singiga pitsasid, kuid nentis, et pärast sellist lõunat on õhtusöögiks tõenäoliselt piimasupp. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles