Põgenike üüri katmiseks on halduslepingu sõlminud 31 omavalitsust

BNS
Copy
Jako Salla
Jako Salla Foto: Mihkel Maripuu

Kolmapäevahommikuse seisuga on sotsiaalkindlustusametiga halduslepingu sõlminud 31 kohalikku omavalitsust, kes saavad hakata vastu võtma avaldusi Ukraina sõjapõgenikest ajutise kaitse saajatele eluruumi üürilepingu ühekordse sõlmimisega seotud kulude hüvitamiseks.

Hüvitist makstakse kas sõjapõgenikule või üürileandjale, kes on teinud kulutusi eluruumi korda seadmiseks või sisustamiseks. Sotsiaalkindlustusameti peadirektori kohusetäitja Jako Salla sõnul on juba pea pooled omavalitsused sõlminud halduslepingu sotsiaalkindlustusametiga Ukraina sõjapõgenike abistamiseks.

«Kahtlemata toob haldusleping kaasa ka teatud halduskoormuse omavalitsustele, mistõttu saavad KOVid halduslepingust tulenevate hüvitiste menetlemiseks hüvitise lõplikust summast maha arvestada ühekordse halduskulu perekonna kohta kokku kuni 50 eurot,» ütles Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei.

Ta lisas, et mitmes omavalitsuses läheb lepingu sõlmimise teema juunis toimuvasse volikokku.

Hüvitist sõjapõgenikele eluaseme üürilepingu sõlmimisega seotud kulude katmiseks makstakse ühekordselt, hüvitise maksimaalne suurus on kuuekordne toimetuleku piir, mis on praegu kuni 900 eurot. Kui 1. juunist tõusev toimetulekupiir 200 euroni, tõuseb ka eluaseme kulude hüvitamise piir kuni 1200 euroni.

Hüvitise maksmisega soovitakse toetada rahvusvahelise kaitse saajate esmast kohanemist eluruumi üürisuhte alustamisega seotud kulude katmisega, võimaldades katta nii maakleritasu, vajadusel tagatisraha, esimese kuu üüri või siis soetada elamiseks hädavajalikku sisustust.

Hüvitist võib maksta ka üürileandjale, kes on teinud vastavaid kulutusi. Hüvitise taotlemiseks tuleb esitada kohalikule omavalitsusele üürileping ja kuludokumendid, millega tehtud kulutusi tõestada.

Omavalitsustel on vajalik lepingu sõlmimiseks volikogu heakskiit, mistõttu võtab lepingu sõlmimine aega. Praeguseks sotsiaalkindlustusametiga halduslepingu sõlminud 31 omavalitsust: Kiili vald, Kose vald, Kuusalu vald, Rae vald, Loksa linn, Hiiumaa vald, Narva-Jõesuu linn, Jõgeva vald, Mustvee vald, Paide linn, Lääne-Nigula vald, Vormsi vald, Kadrina vald, Rakvere vald, Vinni vald, Räpina vald, Häädemeeste vald, Lääneranna vald, Põhja-Pärnumaa vald, Saarde vald, Kehtna vald, Kohila vald, Märjamaa vald, Ruhnu vald, Elva vald, Tartu linn, Tartu vald, Mulgi vald, Rõuge vald, Muhu vald ja Setomaa vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles