Uuring: riik peaks pere juurdekasvu rohkem toetama

BNS
Copy
Enamik peretoetuseid ja toitjakaotuspensione jõuab septembriski saajateni harjumuspäraselt kuu alguses. Foto on illustratiivne.
Enamik peretoetuseid ja toitjakaotuspensione jõuab septembriski saajateni harjumuspäraselt kuu alguses. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Pere Sihtkapital SA tellimusel tehtud küsitlusest selgub, et 81 protsendi vastajate arvates peaks riik laste saamist ja kasvatamist rohkem toetama.

Ühiskonnas palju kõneainet pakkuvat perehüvitiste seaduse muutmise eelnõu, mis suurendaks märgatavalt lastetoetusi, toetab 68 protsenti vastajatest, 22 protsenti ei toeta seda ning 10 protsendil puudus seisukoht, selgus 27.–30. mail tehtud Norstat Eesti küsitlusest, millel oli ligi tuhat vastajat.

Küsitlusest selgus, et Eesti inimeste arvates peaks riigi roll laste saamise ja kasvatamise toetamisel senisest suurem olema. 81 protsenti vastajatest oli nõus väitega, et riik peaks laste saamist ja kasvatamist rohkem toetama.

Toetajad olid ülekaalus, sõltumata vastajate poliitilistest eelistustest – näiteks Reformierakonna pooldajatest oli lastega perede suurema toetamisega päri 71 protsenti ja Keskerakonna toetajatest koguni 90 protsenti.

Praegust perepoliitikat hinnates leidis vaid 26 protsenti vastajatest, et Eesti perepoliitika on juba piisavalt hea ning sellesse pole vaja täiendavalt panustada. Samas arvas 86 protsenti vastajatest, et lastetoetuse suurus tuleks igal aastal üle vaadata, et see ei jääks elukalliduse tõusust maha, ning lasterikaste perede suuremat toetamist, kuna nende kulud on suuremad, peab põhjendatuks 70 protsenti vastajatest.

«Tulemused peaksid julgustama riigikogu eelnõu menetlusega edasi liikuma, sest nii perede toetamisel üldiselt kui konkreetselt eelnõus välja pakutud lahendustel on laiapindne ühiskonna toetus,» ütles uuringu tulemusi kommenteerides Pere Sihtkapitali esimees Katrin Kiisk.

Esmaspäeval riigikogus esimese lugemise läbinud perehüvitiste muutmise seaduse eelnõu, mis algataks peretoetuste indekseerimise ja tõstaks esimese ja teise lapse toetuse 100 euroni kuus ning lasterikka pere toetuse 700 euroni kuus, on Eesti ühiskonnas toonud kaasa mõttevahetuse teemal, kuidas peaks riik lastega peresid toetama. Pere Sihtkapital koostas sel teemal küsitluse uurimaks, kuhu poole kandub debatis avalik arvamus.

Pere Sihtkapital korraldab Eesti rahvastikuarengu ja kestlikkusega seotud uuringuid, töötab välja uuringutele tuginevaid poliitikasoovitusi, teavitab rahvastikuarengu suundumustest ja algatab ning toetab lastega perede väärtustamisega seotud tegevusi. Pere Sihtkapitali nõukokku kuuluvad Raul Eamets, Monika Haukanõmm, Katrin Kiisk, Parvel Pruunsild, Allan Puur ja Tarmo Soomere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles