POSTIMEES LONDONIS ⟩ Elizabeth on püha, aga monarhia tulevik võib tuua ajutist segadust

Copy
Kuningliku perekonna tuumik Buckinghami palee rõdul. Paremalt Cornwalli hertsoginna Camilla, prints Charles, kuninganna Elizabeth II, prints Louis, Cambridge’i hertsoginna Catherine, printsess Charlotte, prints George ja prints William.
Kuningliku perekonna tuumik Buckinghami palee rõdul. Paremalt Cornwalli hertsoginna Camilla, prints Charles, kuninganna Elizabeth II, prints Louis, Cambridge’i hertsoginna Catherine, printsess Charlotte, prints George ja prints William. Foto: Paul Grover/Pool/Reuters/Scanpix

Kuninganna Elizabeth II plaatinajuubel võimaldab brittidel ja monarhiafännidel lõpuks ometi pidutseda ning jätta seljataha saareriiki teravalt tabanud koroonapandeemia mured. Ühendkuningriigi lippudega ehitud Londonis ei leia praegusel ajal niisama lihtsalt kedagi, kes pidustuste peale nina kirtsutaks. Elizabeth II on saanud hakkama sellega, millega ükski teine lääne kultuuri monarh hiilata ei saa – püsinud vankumatult troonil 70 aastat. Suurbritannias avaldatakse austust Elizabeth II-le tema pika teenistuse eest, samas monarhia tulevik kuningas Charlesiga ei tekita üksmeelset kindlustunnet.

Neli päeva kestvate juubelipidustuste avalööki sõjaväeparaadi kogunesid vaatama tuhanded nii Suurbritanniast kui mujalt maailmast.

«Me oleme siin ennekõike selleks, et näidata oma toetust kuningannale, kes esindab kõike seda, mis on selles riigis head,» räägib Oma Tara (61), kes tuli plaatinajuubelit tähistama laste ja lastelastega. Briti ja Nigeeria juurtega londonlannale polnud see esimene kuninglik suursündmus. Tara oli kohal, kui Charles ja Diana 1981. aastal abiellusid, ning aastaid hiljem jälgis ta ka noorelt surnud printsessi matuseid. Tema vaieldamatuks lemmikuks kuningaperes ongi jäänud printsess Diana. «Ta oli inimeste printsess ja meie kuninganna,» õhkab Tara. Samas arvab naine, et prints Charlesil on tulevase kuningana siiski lootust. Tara hinnangul pole monarhia üks inimene, vaid suur tervik, millel on üks esindusnägu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles