Eesti lipu päeval lauldakse ERM-is lipu laulu

Postimees
Copy
Laulupidu on pidu koos rahvaga ja sinus eneses.
Laulupidu on pidu koos rahvaga ja sinus eneses. Foto: Erik Prozes

Käesoleval aastal möödub 100 aastat laulu «Eesti lipp» loomisest. 4. juunil, Eesti lipu päeval, kutsutakse kõiki juubeli puhul seda laulu üheskoos laulma. Kaasa saab laulda nii Eesti Rahva Muuseumis kohapeal kui veebi vahendusel üle terve Maa.

Helilooja ja koorijuht Enn Võrk kirjutas Nõo kirikuõpetaja Martin Lipu loodud tekstile viisi 1922. aastal ning tänaseks on sellest saanud Eesti hümnile sarnase tähendusega laul, mida on korduvalt esitatud laulupidudel ja mida sageli lauldakse riiklikel tähtpäevadel.

Eesti lipu päeval, 4. juunil algusega kell 13 oodatakse kõiki Tartusse Eesti Rahva Muuseumisse kontserdile, millele kell 14 järgneb ühislaulmine. Kontserti saab jälgida ja kaasa laulda ka veebis Postimees.ee ja ERR portaali vahendusel.

Foto: Jane Liiv

Kontserdil räägib helilooja ja muusikateadlane Alo Põldmäe lipu laulu ajaloost ja selle autorist, helilooja Enn Võrgust. Esinevad Tartu üliõpilassegakoor dirigent Küllike Joosingu juhatusel, puhkpilliorkester «Tamme» dirigent Gunnar Pettaigi juhatusel ning Tartu Forseliuse kooli 3.-5. klassi rahvatantsurühm Airika Vadi juhendamisel.

Kontserdile järgneb Eesti Rahva Muuseumi mitmekülgne programm kogu perele. Muuhulgas saavad huvilised koos giidiga vaadata sedasama esimest Eesti lippu, mida 138 aasta eest Otepääl õnnistamas käidi. Üks giidituur Eesti lipu juurde toimub ka ukraina keeles. Avatud on erinevad töötoad ning suurel ekraanil näidatakse Marko Raati ja Nora Säraku filmi «Selle lipu all».

«Laulu «Eesti lipp» 100 juubeli tähistamist korraldavad Eesti Rahva Muuseum, Eesti Riigikantselei, Eesti Üliõpilaste Selts ja Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles