Helir-Valdor Seeder: ütlesin Kaja Kallasele, et oleme läbirääkimisteks valmis (21)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. Foto: Dmitri Kotjuh (Järva Teataja)

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütleb, et Kaja Kallas tegi talle ettepaneku alustada koalitsiooniläbirääkimisi. 

Praegu veel haiglas viibiv Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles Postimehele, et Kaja Kallas informeeris teda mõni minut enne ametlikku teadet, et kavatseb teha presidendile ettepaneku vabastada ametist Keskerakonna ministrid ning teeb Isamaale ja Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale ettepaneku alustada läbirääkimisi uue koalitsiooni moodustamiseks.

«Vastasin, et oleme läbirääkimisteks valmis. Isamaa tahab protsessis osaleda,» kinnitas Seeder.

See pole muidugi lubadus uue koalitsiooni tekitamiseks, lihtsalt esimene samm, lisas Seeder ja ütles, et nad ei leppinud Kallasega kokku veel mingeid konkreetseid kellaegu ega läbirääkimiste kohtumispaiku. Seederi sõnul koguneb esmaspäeval Isamaa fraktsioon ja juhatus valitsusteemasid ning Kallase ettepanekut arutama.

«Ma ei hakka praegu mingeid punaseid jooni tõmbama, aga ei pea eriti mõistatama, mis on Isamaa jaoks olulised teemad. Peretoetused. Eestikeelne haridus. Peame tegelema hinnatõusuga.» Hinnatõusu kohta lisas Seeder, et saab väga hästi aru, et paljuski on tegu välismõjudest tuleneva trendiga ja kiiret imet ei saa teha. «Aga mingeid võimalusi meil on.»

Neljanda olulise punktina viitas Seeder kaitsekuludele ja julgeolekule. «Aga siin ma isegi arvan, et erilist vaidlust ei ole ja riigikogu erakondade vahel on üsna suur konsensus.»

Seeder tegi Kallasele ka ühe etteheite. Tema sõnul selline käik – vabastada Keskerakonna ministrid ametist, aga ise tagasi ei astu – ei ole õige ega põhiseaduse mõttega kooskõlas viis, kuidas valitsusi ja koalitsioone teha. «See pole seadusevastane, aga niimoodi minnakse riigikogust üldse mööda ja see pole hea.»

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles