Ennustaja asemel võib kasutada ka Taagepera valemit

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Tartu Ülikooli Skytte Instituudi teadur Rein Toomla.
Tartu Ülikooli Skytte Instituudi teadur Rein Toomla. Foto: Margus Ansu

Eesti politoloogia vanameister Rein Taagepera on olnud üks kaasautoreid rahvusvaheliselt tuntud valemile, millega on võimalik arvestada koalitsioonide püsivust parlamendis.

Eelmise valitsuskriisi ajal 2021. aasta jaanuaris kirjutas Tartu Ülikooli Skytte Instituudi teadur Rein Toomla Postimehes, et see valem toimib koalitsioonivalitsuste puhul: kui ühel erakonnal on parlamendis absoluutne enamus, pole mingit mõtet hakata arvutama, millal see valitsus kukkuda võiks. Valemi aluseks on parlamendis valitsev erakondade kirevus – mida kirevam see pilt on, seda suurem on valitsuse kiire langemise võimalus. Kuid jutt ei käi mitte igasugusest kirevusest.

Toomla sõnul eeldab valem võrdset kirevust, ja kui seda ei ole, siis see tekitatakse. «Seda võrdset kirevust väljendab valemis erakondade tingarv,» selgitas ta. «Tingarvu saamiseks suurendatakse kõigepealt suuremate erakondade osakaalu ja pisendatakse väiksemate oma, tehes seda tegelike osakaalude ruutu võtmisega. Kui saadud ruutnäitajad kokku liidetakse, saadakse üks kunagi kontsentratsiooniindeksiks nimetatud näitaja, mida hakati kasutama 70 aastat tagasi USA autoturu iseloomustamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles