GALERII ⟩ Vanalinna päevad on täies hoos

Postimees
Copy

Reedel alanud Tallinna vanalinna päevad tähistavad tänavu 40. toimumisaastat. Suur juubelifestival on täies hoos ning ka täna toimub rohkelt põnevaid sündmusi igas vanuses inimestele.

Laupäeva esinevad Raekoja platsil paljude noortekollektiivide kõrval ka palavalt armastatud Smilers ja reket. «Kahtlemata on üks tänaseid paeluvamaid vaatemänge südaööl toimuv Raeapteegi 600. aastapäeva tähistav kontsert,» ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm. «Põneva kavaga esineva ansambli OOPUS loomingus kohtuvad eesti pärimusmuusika, elektrooniline tantsumuusika ning valgus ja visuaalid.»

Veel üheks teise festivalipäeva tippsündmuseks võib pidada üle 16 aasta taas toimuvat Väravamängu. Koostöös Vanalinna Muusikamajaga korraldatava ettevõtmise raames käiakse läbi kaheksa vanalinna värava, lauldes teekonnal üheskoos müütilisi regilaule. Väravamäng algab südaööl vastu pühapäeva. Laule on lubanud eest võtta Ott Sandrak, Mari Kalkun, Lauri Õunapuu, Celia Roose, Ando Kiviberg, Meelika Hainsoo, Tuule Kann, Kärt Johanson, Magda Peterson ja Sundari Lüllmann. Väravamänguks kogunetakse 4. juunil natukene enne südaööd Muusikamaja (Uus 16) juures.

Toompeal tähistatakse lipupäeva – kõigil soovijatel on võimalik külastada Pika Hermanni torni. Samuti on sel korral võimalik vanalinna avastada hoopis teistmoodi, võttes osa orienteerumisest, mis algab Toompealt Piiskopi aiast ning kulgeb läbi kogu vanalinna. Piiskopi aias toimuvad aga terve päeva vältel mitmed kontserdid koorimuusikast jazz’ini.

Harjumäel toimub päeval traditsiooniline plaaditurg ning mitu erinevat kontserti. Kell 21.00 algab koostöös Disco Tallinnaga erakordne ÖÖDisco, mille peaesineja on ansambel Mahavok.

Pärimuskülas toimub laupäeval pillimeeste ühismusitseerimine, mis koondab igas vanuses pillimänguhuvilisi, kel juba hea mänguoskus tagataskus ning kes on harjunud mängima ka kõrva järgi. Koos võetakse ette meie pärimuse raudvarasse kuuluvad tantsu-, laulu- ja pilliviisid, muusikat tehakse seadmata kujul: kokkumäng sünnib siin ja praegu. Samuti kaetakse 4. juunil suur peolaud, kus leidub sülti, salatit, kohvi, kooki, konjakit ja veini, ning muu hea-parema vahele ruumi ka mõne laulu jaoks.

Lastele ja noortele on Tallinna vanalinna päevadel loodud eraldi lasteala LAHELA, mis asub Snelli pargis. 4. juunil saab nautida lasteetendusi ning mitmeid eriilmelisi tantsukavasid. Lisaks on kavas palju loomingulisi ja arendavaid tegevusi: viktoriine, meisterdamist ja kunsti. Samuti on kohal Joogabuss, mis sai alguse 2021. aasta kevadel. Algatuse taga oli vajadus pakkuda vaimset heaolu toetavaid tegevusi Eesti lastele ja lapsevanematele, keda oli tarvis toetada, et nad tuleksid toime kiiresti muutuvate ootuste ja stressirohke elukorraldusega, mis kaasnes distantsõppe ja harjumuspärase elukorralduse muutustega.

Kindlasti tasub kiigata muuseumite kava, kus leidub üle 100 tegevuse, mis kestavad kolmel päeval hommikust õhtuni – ning seda mitmes keeles. Tallinna vanalinna ajalugu aitavad avada linnaekskursioonid, töötoad, muusika ja etenduskunstid. Paljud muuseumid on viimastel aastatel läbinud põhjalikud uuenduskuurid ning kindlasti tasub vaimutoitu otsida ka püsi- ja ajutisi ekspositsioone uudistades. Mitmed tänavused muuseumitegevused on kokku pandud spetsiaalselt vanalinna päevadeks ja suunatud ka lastega peredele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles