Noorsotside endine president tegi riigikogule pommiähvarduse (5)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Twitteri kasutaja tegi reedel postituse, milles teatas, et jättis riigikogusse pommi.
Twitteri kasutaja tegi reedel postituse, milles teatas, et jättis riigikogusse pommi. Foto: Toomas Huik

Noorte Sotsiaaldemokraatide endine president Eliis Lelov tegi reedel Twitteri vahendusel riigikogule pommiähvarduse, hoonest pommi ei leitud ja plahvatust ei toimunud.

Postitus tehti kontolt, mida kasutas Noorte Sotsiaaldemokraatide endine president Eliis Lelov (18). Lelov möönis Postimehele, et ta on seda Twitteri kontot kasutanud, kuid enda sõnul ta seda praegu ei kasuta. «Konto ei ole minu halduses juba pikemat aega,» märkis Lelov.

Twitteri konto & (@jogurtijook) kasutaja reede õhtul kell 19.48 postituse  «Ma panin riigikokku pommi btw».

Foto: Ekraanitõmmis

Suurem osa kommenteerijaid taunis sellist halba nalja ja hoiatas, et selline postitus võib tuua ukse taha politsei. «Kes mind peatab,» vastas konto kasutaja ühele sellisele postitusele. Täna pärastlõunal see Twitteri konto kustutati.

Lelov esitas mai alguses avalduse Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast lahkumiseks ja 31. mail erakonna juhatus taotluse rahuldas.

Politsei algatas uurimise

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Raavo Järva sõnul jõudis täna politseini teade selle kohta, et üks Twitteri kasutaja oli teinud sotsiaalmeedias pommiähvarduse riigikogule.

«Kuna riigikogu hoone on püsiva politsei valve all, siis kontrollisid täna pärastlõunal valvebüroo politseinikud üle maja erinevad ruumid ning välisperimeetri, midagi kahtlast nad sealt ei leidnud,» ütles Järva.

Ta lisas, et politsei teeb kindlaks selle Twitteri kasutaja ning selgitab välja tema motiivid.

«Tuletame meelde, et politsei suhtub sellistesse teadetesse täie tõsidusega olenemata sellest, kas need on tehtud telefonitsi, kirja teel või sotsiaalmeedia postitusena,» lausus Järva.

Täna reageeris postitusele ka veebikonstaabel Maarja Punak. «Eelkommenteerijatel on õigus, sellise säutsu alusel võivad inimesed helistada 112 ja politsei tulebki kontrollima, mis põhjusel selle tegid ja ega siin päriselt tahtlust taga pole. Pommiga ähvardamine ei ole naljaasi,» kirjutas Punak postituse alla.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna peasekretäri Eduard Odinetsi kommentaar

Oleme kursis endise Noorte Sotsiaaldemokraatide presidendi avaldusega sotsiaalmeedias, milles ta väidetavalt pani riigikogule pommi. Tegemist on endise Noorte Sotsiaaldemokraatide presidendiga, kes juba mõni aeg tagasi kirjutas erakonnast lahkumisavalduse ning arvati möödunud teisipäeva 31. mai seisuga erakonnast välja.

On kurb ja kahetsusväärne, et noor inimene niisuguse «naljaga» hakkama sai. Tegu on loomulikult õigusrikkumisega, kuid lisaks sellele peaksime antud juhtumit vaatlema kui meie ühiskonda ning eriti noori ja lapsi laastava vaimse tervise kriisi sümptomit. Sõda, pandeemia, keskkonnakriis ning loomulikult ka siseriiklik poliitiline ebastabiilsus - need kõik rusuvad meie noorte vaimset tervist ning paraku jäävad riigi käed siin pahatihti lühikeseks, sest ligipääs õigeaegsele nõustamisele ja ravile on keeruline, piirkonniti lausa võimatu. Sellised «naljad» on tegelikult appikarje ning hukkamõistu ja kohase karistuse kohaldamise kõrval peaksime riigi ja ühiskonnana sellistest juhtumitest ka laiemaid järeldusi tegema.

Me ei kiida mitte kuidagi sellist teguviisi heaks ning loodame, et noor inimene on praeguseks ka ise mõistnud, et niisugused ähvardused - isegi kui naljana mõeldud - pole aktsepteeritavad. Teisalt palume inimestelt arusaamist ja mõistmist, sest tegu on gümnaasiumi lõpuklassis õppiva ning lõpueksameid sooritava noorega, kes lihtsalt ei osanud oma frustratsiooni ja pingeid adekvaatselt väljendada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles