Zelenskõi külastas Ukraina võitlejate positsioone Zaporižžjas

BNS
Copy
Volodõmõr Zelenskõi Zaporižžja oblastis.
Volodõmõr Zelenskõi Zaporižžja oblastis. Foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenski külastas pühapäeval Ukraina sõjaväe positsioone Zaporižžjas ja vestles sealsete võimukandjatega, edastas õhtul ukrainlaste uudisteportaal Unian.

Riigipea pressiteenistuse teatel tutvus Zelenskõi operatiivolukorraga kaitserindel.

President vestles kaitseväelastega ning andis neile üle riiklikud autasud ja väärtuslikud kingitused vapra teenistuse eest.

«Ma tahan teid tänada teie teenistuse eest meie kõigi suure ühise eesmärgi nimel kodumaa kaitsmisel. Aitäh kõigile. Soovin teile ja teie peredele tervist. Hoolitsege enda eest,» rääkis president muu hulgas.

Osalejad austasid langenud kaitsjate mälestust vaikuseminutiga.

Reisi raames külastas riigipea ka sanatooriumi, kuhu on paigutatud ukrainlased, kes olid sunnitud Venemaa relvastatud agressiooni tõttu oma kodudest põgenema. Zelenskõi vaatas üle nii ravikabinetid ja ka ajutised eluruumid.

«Ma saan aru, et kõik tahavad oma koju tagasi. Ja seda eluaset, ükskõik kui mugav see ka poleks, ei saa võrrelda oma koduga. Kodust paremat pole kuskil,» ütles president.

Riigipea avaldas veendumust, et kodudest lahkuma sunnitud inimesed pöörduvad kindlasti sinna tagasi.

«Me ei kahtle, et vabastame kõik ajutiselt okupeeritud linnad. See juhtub kindlasti,» lubas Zelenskõi.

Mariupolist ümberasustatud inimesed rääkisid presidendile traagilistest sündmustest, mida nad pidid Venemaa sissetungi tõttu üle elama. Nad pöördusid ühtlasi presidendi poole palvega aidata lahendada ajutiselt okupeeritud aladel surnud lähedastele surmatunnistuse väljastamise küsimuses ja kadunud dokumentide taastamisega seotud raskustest ülesaamisel.

Kohtumisel arutati ka riigisiseselt ümberasustatud isikute eluaseme võimaldamist. Riigipea rõhutas, et kõik kodu kaotanud inimesed peaksid saama korraliku eluaseme.

Venemaa on ajutiselt okupeerinud peaaegu 60 protsenti Zaporižžja oblastist, edastas ukrainlaste uudisteportaal Unian. Uniani andmetel arutati teemat Zelenskõi tööreisil piirkonda.

Riigipea kuulas ära oblasti sõjaväeadministratsiooni juhi Oleksandr Staruhhi ettekande ja samuti piirkonna julgeolekuametite raportid. Staruhhi sõnul on peaaegu 60 protsenti piirkonna territooriumist ajutiselt Vene vägede poolt okupeeritud ja lahingud jätkuvad.

Enne seda külastas Zelenskõi tööreisi raames ka Harkivis asuvaid Ukraina sõjaväe positsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles